Proteini su ključni za izgradnju mišića, održavanje energije i regeneraciju organizma. Međutim, u eri proteinskih šejkova, čokoladica i žitarica, lako je izgubiti iz vida pravu meru. Koliko proteina nam je zaista potrebno i kada preterivanje postaje štetno? Preporučeni dnevni unos iznosi 0,8 grama po kilogramu telesne težine, ali mnogi stručnjaci savetuju veći unos za aktivne osobe, trudnice, kao i one koji su u fazi oporavka ili redukcije telesne mase.
Nutricionistkinje Erin Dejvis i Don Džekson Blatner napominju da proteini treba da čine otprilike 10 do 35 odsto vašeg ukupnog dnevnog unosa kalorija kako biste ostavili prostor za zdrave ugljene hidrate i masti, piše Index.hr.
Previše proteina i zdravstveni rizici
Ako ste u poslednje vreme preterali sa proteinskim grickalicama, evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da pripazite:
Zanemarujete druge važne hranljive materije
Ishrana sa visokim sadržajem proteina često potiskuje hranu poput voća, povrća i integralnih žitarica. To može dovesti do nedostatka vlakana, vitamina i antioksidanata i na kraju oslabiti imunitet i varenje, objašnjava Blatner.
Šteti zdravlju creva
Proteini životinjskog porekla poput mesa, ribe i jaja nemaju vlakna. Previše ovih namirnica može poremetiti ravnotežu crevne flore. Iz tog razloga, uključite u ishranu biljne izvore proteina – sočivo, pasulj, orašaste plodove i semenke, piše EatingWell.
Povećava opterećenje bubrega
Nutricionista Kajla Farel objašnjava kako visok unos životinjskih proteina može povećati rizik od kamena u bubregu: „Životinjski protein povećava količinu kiseline u urinu, što može dovesti do stvaranja kamena u bubregu, koji se formiraju od soli, otpadnih proizvoda od proteina i kalijuma“. Ako imate problema sa bubrezima ili ste u rizičnoj grupi, obavezno se konsultujte sa nutricionistom.
Rizik od bolesti srca
Crveno i prerađeno meso sadrži puno zasićenih masti i soli. Redovna konzumacija može povećati rizik od srčanih bolesti, ističe Farel. Umesto toga, izaberite pileće, riblje ili biljne proteine.
Veći rizik od raka
Prema Američkom institutu za istraživanje raka, konzumiranje više od 350 do 500 grama crvenog mesa nedeljno može povećati rizik od raka debelog creva. Prerađeno meso, kao što su salama i kobasice, takođe je povezano sa većim rizikom od nekoliko vrsta raka.
Komentari (0)