Makedonska kuhinja ima mnoštvo specijaliteta, a jedan od njih stiže iz Ohrida. Hrskav i posut raznim semenkama, ohridski đevrek pričinjava pravo zadovoljstvo svima koji ga probaju, a danas sa vama delimo recept za originalni ohridski đevrek.
Sastojci
1 kg brašno tip 400
1 kvasac
1 kašičica soli
2 kašike šećera
malo ulja
1/2 l. vode
susam
Priprema
U mlaku vodu staviti kvasac sa malo sećera da nadođe. U posudu sipati brašno, so, ulje, sećer i oko 500 gr vode, da bude mekano.
Kada se lepo izradi uvije se u platnenu salvetu(poveću jer nadođe). Ostaviti 20-30 minuta da nadođe.Uzima se lopta od testa oblikuje se đevrek oko prstiju ruke. Napravi se oko 16 đevreka za jedan pleh.
Istovremeno se ukljuci voda na šporetu da proključa i spušta se po 4 đevreka. Kada ispliva gore vadi se lopaticom i stavlja se na drugu platnenu salvetu. Kada se jedni izvade odmah se spuštaju drugi, a oni prethodni se posipaju sa podosta susama. Kada su gotovi ređaju se u nauljani pleh i peku se u zagrejanoj rerni prvo na 250, zatim se smanji na 200 stepeni.
Kada dobiju lepu rumenu boju izvadi se iz rerne. Rerna se poveca na 250 stepeni i pravi se druga tura.
Komentari (0)