Prostor u kojem može da stane do 90 gostiju, na površini od oko 500 kvadratnih metara, podvodni restoran je najveći te vrste na svetu. Upečatljiva arhitektura, predivan enterijer i gurmanska hrana, učinili su restoran “Under“, međunarodnom senzacijom.
Toliku pažnju je privukao da ga je prestižni magazin Forbes nazvao “jednim od najizvanrednijih restorana novijeg doba“ i pohvalio meni od 18 jela sa najfinijim nordijskim proizvodima, na otvaranju 2019. godine. Forbes je takođe uvrstio restoran na svoju listu 10 najzanimljivijih mesta za jelo u 2020. godini.
“Under“, kao i mnoge druge spektakularne građevine, dizajnirao je norveški arhitektonski studio Snøhetta. Projektni menadžer Rune Grasdal objašnjava da je najviše vremena u procesu rada utrošeno na uklanjanju svega što nije bilo suštinsko za koncept.
-Mnogo smo vremena potrošili na pojednostavljenje. Funkcija zgrade je da bezbedno i jednostavno spusti ljude na morsko dno. Mora biti u stanju da izdrži sile prirode – pritisak vode, talase i loše vremenske uslove.Snøhetta je takođe obezbedila ovom restoranu ispod mora nameštaj, paletu boja, tekstile i druge detalje u enterijeru.
Kroz veliki stakleni zid možete videti jata riba. Takođe, možete uživati u neobičnom prizoru kiše koja udara o površinu okeana – odozdo!
-To je posebna iskustvo bez obzira na godišnje doba i vremenske uslove. Naravno, neverovatno je biti ovde po olujnom vremenu, ali je takođe prelepo kada sunčeva svetlost stvori fantastične šare na površini. Iskustvo će se menjati u zavisnosti od doba dana i godine- kaže Grasdal za Visit Norway.
Unutar restorana atmosfera je bezbedna, prijatna i topla, a lokalni hrast je jedan od dominantnih elemenata.
Glavni kuvar, Bernt Setre, posebno se fokusira na elemente pronađene neposredno ispred prozora. Pristupa okolini i proizvodima s kreativnim zanosom.
Od proleća 2024. godine, “Under“ predstavlja potpuno novi koncept, ali će filozofija ostati ista kao i ranije: pružiti gostima jedinstveno iskustvo i prikazati lokalne sastojke iz južne Norveške. Meni je sezonski i sastoji se od 10-12 jela iz južne Norveške.
Iako je sam restoran dovoljan razlog za putovanje, postoji mnogo drugih stvari koje možete raditi u Lindesnesu.
Jedna od glavnih atrakcija je svetionik Lindesnes, na najjužnijem delu Norveške. Odlično mesto ako volite da osetite snagu prirode – i prelepe zalaske sunca
Takođe, treba da posetite grad Mandal, gde ćete pronaći bele drvene kuće i šarmantne uske ulice koje karakterišu mala mesta južne Norveške. Ovde se nalaze i neke od najboljih plaža u zemlji.
View this post on Instagram
Komentari (0)