Burek je preopoznatljiv niški brend. U naredna četiri dana prodavaće se na osam štandova na nišavskom keju.
“Umetnost je da se podigne kora, da se spusti na sto, da se razvuče. Nije to baš tako jednostavno jer tu idu samo so, voda i brašno”, objašnjava majstor bureka Saša Stanković.
Ali ne samo to. Jedna od tajni je da testo obavezno mora da odstoji malo duže.
“Nekada odstoji po pet, šest sati, nekada manje, nekada duže. Što duže odstoji to bolje. Sve zavisi gde stoji i na kojoj temperaturi”, navodi majstor bureka Saša Stanković.
U Nišu se priprema dvadesetak vrsta bureka. Novine su nadevi sir-slanina, zdenka-pečenica i burek sa čvarcima.
“Najviše jedu sa sirom. Sir, meso, pica – to je ono što najviše vole i traže”, kaže prodavačica Nevenka Dodić.
Procena je da u Nišu svakoga dana oko 20.000 ljudi doručkuje burek. Prvi burek u Nišu napravljen je 1489. godine, po receptu pekara iz Istanbula.
“Niški burek je brend i mi smo najsrećniji kada vidimo da u nekim drugim gradovima piše: “Ovde se prodaje niški burek”, navodi predsednik Unije pekara Bratislav Vukadinović.
Manifestacija Dani bureka održava se duže od dve decenije. Pored Niša poslednjih godina organizuje se i u Doljevcu uz bogat zabavni program.
Komentari (0)