Istina je, pasta nas čini srećnima: Prvi put je to i naučno dokazano

Emocije koje izaziva konzumacija paste slične su onim kada slušamo muziku ili gledamo sport

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Eaters Collective

Primetili ste da kada jedete pastu, osećate se opuštenije i čini vam se da vam se vraća osmeh na lice. Potpuno ste u pravu.

Istraživači sa Slobodnog univerziteta za jezike i komunikacije IULM u Italiji, otkrili su da pasta može podići nivo sreće i poboljšati raspoloženje. U studiji koja je obuhvatila 40 ispitanika, konzumiranje paste izazvalo je “pozitivno emocionalno-kognitivno stanje“ koje je uporedivo, pa čak i nadmašuje efekte aktivnosti kao što su slušanje muzike ili gledanje sportskih događaja.

Ispitujući parametre kao što su memorisanje, angažovanost, emocionalni odgovor i sreća, pasta je dosledno postizala visoke ocene,potrdila je International Pasta.

Foto: Pixabay

Vinčenco Ruso, osnivač Neuromarketinškog ponašanja i Brain Lab IULM-a, naglasio je da čin uživanja u pasti stimuliše pozitivna sećanja i emocije. Svesno uživanje u pasti,može biti divan dodatak vašoj ishrani, nudeći naučno potkrepljeno poboljšanje raspoloženja. Zamislite emocije koje izaziva pobeda na Olimpijadi, gol na nacionalnoj fudbalskoj utakmici ili pobednički udarac na Vimbldonu. Naš mozak sve to tumači na isti način kao i viljušku punu špageta.

Brojne nutricionističke studije pokazale su, na primer, da zahvaljujući triptofanu koji sadrži ukusan tanjir špageta, stimuliše endorfine i poboljšava raspoloženje. Ono što nismo znali, jeste da postoji i emocionalni i neurofiziološki mehanizam koji stoji iza mentalnog i fizičkog blagostanja koje osećamo kada jedemo pastu.  Prvi put  to je naučno istraženo i izmereno. To je prava eksplozija sreće, jednaka ili čak veća od osećaja koji izaziva naša omiljena pesma ili pobeda našeg tima.

Ovo je prvi put da je nauka istražila oblast emocionalne reakcije,kako bi se razumelo kako, zašto i koliko sreće osećamo kada jedemo tanjir paste, prateći šta to pokreće u našem mozgu.

Foto: Freepik/valeria_aksakova

Da bi to uradili, istraživači su koristili  neuronaučne metode praćenja mozga slične onima koje se koriste u detektorima laži (analiza izraza lica, moždanih aktivacija povezanih sa emocijama, varijacija u srčanom ritmu i mikro znojenju) na uzorku od 40 osoba (20 žena i 20 muškaraca) uzrasta od 25 do 55 godina, bez alergija ili netolerancije na hranu.

Studija je uspela da identifikuje vrstu emocionalnog odgovora i relativni stepen angažovanosti prilikom konzumiranja paste, u poređenju sa nekim popularnim aktivnostima kao što su slušanje muzike, ili gledanje Olimpijskih igara, fudbala ili tenisa.

U anketi o navikama ishrane učesnika u istraživanju, najviši rezultat na pitanje „Kada jedete pastu?“ je bio „Kada se osećam srećno“, sa rezultatom 4,54 na Likertovoj skali od 1 do 6. Njeno konzumiranje je posebno povezano sa vremenom provedenim sa porodicom (5,10) i prijateljima (5,07). Štaviše, većina ispitanika (40%) identifikuje pastu kao utešnu hranu.

Na pitanje „Koliko vas srećnim čini konzumiranje paste?“, 76% ispitanika je odgovorilo “veoma“.

Foto: Pixabay.com

Pasta na napolitanski način: Roman Pasta alla Putanesca (ORIGINALNI ITALIJANSKI RECEPT)

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar