Doručak se često smatra najvažnijim obrokom u danu, pogotovo kako starimo. Uključivanje recepata za doručak s visokim sadržajem vlakana i proteina u jutarnju rutinu može značajno da utiče na sitost i nivo energije tokom dana.
Ti obroci, bogati hranjljiivim materijama, pomažu nam da duže ostanemo siti i podržavaju zdrav metabolizam, što starijima od 40 može da olakša održavanje ili postizanje vitke linije.
Dijetetičarka i nutricionista Krutika Nanavati otkrila je tri takve odlične opcije za doručak.
1. Parfe od grčkog jogurta s bobičastim voćem i čia semenkama
Konzumacija hrane bogate proteinima i vlaknima, poput grčkog jogurta s bobičastim voćem i čia semenkama, može da pomogne u regulaciji nivoa šećera u krvi i da spreči skokove insulina koji su često povezani s nakupljanjem masnoće oko struka. Osim toga, probiotici u grčkom jogurtu pomažu zdravlje creva, što je ključno za regulaciju telesne težine i opštu dobrobit.

“Grčki jogurt osigurava proteine i probiotike za zdravlje creva, dok bobičasto voće i čia semenke nude vlakna i antioksidanse. Ta kombinacija podstiče osećaj sitosti i održivu energiju”, kaže Nanavati za SheFinds.
2. Kajgana sa spanaćem i tostom od celog zrna pšenice
Visokoproteinska hrana, poput jaja, može da podrži održavanje mišića i metabolizam koji su važni za mršavljenje. Tost od celog zrna pšenice nudi složene ugljenehidrate i vlakna, podstiče probavu i pomaže u sprečavanju nakupljanja masnih naslaga u području stomaka.

“Jaja su odličan izvor proteina, a spanać vlakana i važnih vitamina. Tost od celog zrna pšenice pruža složene ugljenehidrate za održivu energiju, zbog čega se duže osećate siti”, istakla je dijetetičarka.
3. Ovsene pahuljice s orašastim plodovima
Sadržaj vlakana u ovsenoj kaši podržava zdravlje probavnog sistema i pomaže u regulaciji pražnjenja creva, što može da doprinese zdravoj težini. Orašasti plodovi i semenke dobar su izvor zdravih masnoća, koje su važne za rad mozga i održavanje zdrave težine.

“Ovsena kaša je izvor vlakana koja su zdrava za srce. S druge strane, orašasti plodovi i semenke dodaju proteine i zdrave masti. Ta kombinacija pomaže u regulaciji šećera u krvi, podstiče osećaj sitosti i smanjuje rizik od prejedanja”, zaključila je Nanavati.
Komentari (0)