Umrlo dvoje ljudi zaraženi legionelom u Zagrebu: Opasna zaraza hara bolnicom

Znakove bolesti pokazalo je petoro pacijenata, od kojih je dvoje preminulo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: www.freepik.com

Dvoje pacijenata koji su zaraženi legionelom u Hrvatskoj je preminulo, javljaju hrvatski mediji.

Prethodno je saopšteno da je pet pacijenata hospitalizovanih u bolnici Rebro KBC-a Zagreb zaraženo legionelom, što je potvrdio Milivoj Novak, pomoćnik direktora za kvalitet.

– Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolovana u vodovodnom sistemu. U ovom trenu je u toku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici – izjavio je.

Znakove bolesti pokazalo je petoro pacijenata, od kojih je dvoje preminulo, piše Danas.hr.

“Reč je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje”, objasnili su iz KBC-a.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, započeta je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima-uređaja ili iz vode. Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prenosa bolesti s čoveka na čoveka.

Legionarska bolest atipična je upala pluća, uzrokovana bakterijom. Leči se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.Izvor: Danas.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar