U Jagodini otvorena gostujuća izložba Galerije Matice srpske “Pomorišac – Vasa Pomoriški”

Izložba „Pomorišac – Vasa Pomoriški“ biće otvorena do 8. septembra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović

Ministar kulture Nikola Selaković otvorio je u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini gostujuću izložbu Galerije Matice srpske „Pomorišac – Vasa Pomoriški“, koja posetiocima predstavlja dela velikog umetnika iz kolekcija različitih muzeja.

Selaković je istakao da je posle Novog Sada izložba došla upravo u Jagodinu, kao drugi grad u Srbiji u kome je prikazana i dodao da je Vasa Pomorišac jedna od najmarkantnijih figura srpske umetnosti.

Foto: Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović

Ono što mi danas podrazumevamo da nema modernosti bez tradicije, da nema visoke umetnosti bez razumevanja svakodnevice, da nema kosmopolitizma bez patriotizma i još mnogo toga što je danas očigledno istinski obrazovanom čoveku i istinski slobodnom društvu, u njegovo vreme moralo je da bude izboreno nadahnućem, hrabrošću i upornošću, zalaganjem i dara i glave, u ime ličnog, umetničkog i nacionalnog dostojanstva, precizirao je Selaković.

Ministar je ukazao da čak i ne upuštajući se u bilo koji pojedinačan motiv obilja slika Vase Pomorišca kojim se odlikuje i život sam, veličanstveno je da svako delo uspeva u onome što svaki umetnik želi, a dostižno je samo ponekom majstoru – ne da samo opisuje život, već da nas dobrom životu uči.

Foto: Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović

Zato dugujemo zahvalnost ovom velikom umetniku čije delo govori i o smislu umetnosti, ali i o suštini ljudskosti. Borbe koje je vodio, vodio je da bismo mi baštinili pobede, dok je ožiljke odneo sa sobom. Zato će Ministarstvo kulture nastaviti da sa entuzijazmom i ljubavlju kojom nas je Vasa Pomorišac nadahnuo, pomaže i podržava sve ono i sve one koji marljivo rade na uzdizanju svesti o ovom geniju i njegovom predivnom delu, za nas i generacije koje dolaze, naglasio je Selaković.

Selaković je zaključio da je Vasa Pomorišac jedan od fantastičnih primera razvoja jednog umetnika i pravi obrazac nastajanja umetnika koji čeka pravo vreme da bude u svoj svojoj veličini i punoći i poručio da je to vreme došlo i da je to vreme započela Galerija Matice srpske, organizujući ovu izložbu prvo u Novom Sadu, a od danas i u Jagodini.

Foto: Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović

Izložba „Pomorišac – Vasa Pomoriški“ biće otvorena do 8. septembra. Postavka je rezultat saradnje dve republičke ustanove kulture, pa će u Galeriji Matice srpske sutra biti otvorena gostujuća izložba „Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić“ Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar