Kinezi našli novi gen koji bi mogao da pobedi starenje

Da bi pronašao ove gene protiv starenja, tim naučnika je pogledao 1.283 segmenta DNK insekata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Starenje kože, Foto: Freepik/ master1305

Naučnici širom sveta godinama pokušavaju da otkriju tajnu starenja, odnosno da saznaju može li se ovaj proces usporiti, pa i poništiti. Tim istraživača iz Kine otišao je jedan korak bliže tome, utvrdivši da pojačavanje jednog ljudskog gena može usporiti brzinu trošenja ćelija. Naime, kineski akademici su pronašli nalaz dok su proučavali DNK voćnih mušica, kada su otkrili da je jedan gen insekta utvrdio da li su umrle mlade. Proveli su gen kroz bazu podataka ljudi i pronašli 93 odsto podudaranja sa ljudskim genom, poznatim kao DIMT1.

Izložili su ljudske ćelije zračenju kako bi izazvali štetu koja je donekle uporediva sa degradacijom u vezi sa starenjem koja se dešava kod ljudi. Utvrdili su da ćelije sa pojačanim DIMT1 genom stare 65 odsto sporije od nepromenjenih ćelija.

Mitohondrije ‒ elektrane ljudskog tela

Prema studiji koja je objavljena u časopisu „Nature Aging”. I ljudski gen i gen insekata menjaju oblik i strukturu svojih mitohondrija, što igra ulogu u balansiranju oksidacionog stresa koji pokreće proces starenja. Mitohondrije su odgovorne za proizvodnju energije (nazvane ATP), koja je potrebna ćeliji za funkcionisanje, što je poput elektrana u ljudskim telima koje snabdevaju ćelije energijom koja je potrebna za funkcionisanje. Ako naše ćelije ne dobijaju potrebnu energiju, tkiva ili telesni organi ne funkcionišu kako treba – i počinje proces starenja.

Putem od 1.283 segmenta DNK insekata

Da bi pronašao ove gene protiv starenja, tim naučnika je pogledao 1.283 segmenta DNK insekata, pronašavši nekarakteristični gen CG11837 koji reguliše njihov životni vek. Kada su istraživači povećali aktivnost gena, voćne mušice su živele do 59 odsto više. Koristeći bazu podataka „AlphaFold2”, VI predviđanje strukture proteina, tražili su slične gene kod ljudi. Otkrili su da je struktura CG11837 slična ljudskom genu DIMT1.

Izvršili su in vitro studije koristeći ljudske ćelije, poboljšavajući ih da proizvode više DIMT1. Modifikovane ćelije su porasle 2,4 odsto više od nepromenjenih ćelija. Dve grupe su stavljene pod rendgen, pokazujući poboljšane ćelije stare 65 odsto manje.

Izvršene su in vitro studije koristeći ljudske ćelije odraslog muškarca, poboljšavajući ih da proizvode više DIMT1 tokom tri dana. Modifikovane ćelije su rasle istom brzinom kao i nepromenjene, ali kada je tim izložio obe grupe rendgenskim zracima, koji oštećuju ćelije, tada su naučnici primetili razliku. Poboljšana grupa je imala 65 odsto manje i porasla je 24 odsto više od onih u kontrolnoj grupi.

Korak ka stvaranju genskih terapija

Kako prenosi „Dejli mejl”, ovaj tim naučnika veruje da je njihovo istraživanje korak ka stvaranju novih genskih terapija, koje su dizajnirane da promene gen osobe za lečenje ili lečenje bolesti.

Istraživači su otkrili da je tretman preokrenuo starenje kod miševa. Miševi kojima je ubrizgana eksperimentalna genska terapija živeli su 109 odsto duže nakon tretmana od miševa koji su primali placebo.

Ova genska terapija još nije dostupna ljudima, ali pretpostavlja se da bi to moglo biti izvodivo u roku od pet godina.Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar