Maslačak možete da koristite za pripremu džema, čaja, da ga dodajete u salatu…
Mi vam predlažemo da od njega napravite džem. Sigurno ste nekada pravili džem od nekog voća, ali isprobajte i ovaj recept.
Sastojci:
200 g maslačka
600 g šećera
500 ml vode
1/2 kašičice limunske kiseline
Priprema:
Uberite maslačak i operite. Isecite žute latice i stavite u šerpu, pa prelijte vodom. Kuvajte dok ne krene da ključa, a zatim dodajte limunsku kiselinu i smanjite temperaturu na najmanju. Kuvajte pola sata, pa sklonite sa šporeta, pa poklopite i ostavite tako da stoji nekih sat vremena. Zatim procedite kroz gazu. Latice maslačka stavite u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok se šećer ne istopi i sve vreme mešajte. Zatim kuvajte još pola sata bez mešanja. Gotov džem sipajte u sterilisanu teglu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Komentari (0)