Lavrov: Rusija je za mir, a ne primirje u Ukrajini

Lavrov je naglasio da teoretski postoji mogućnost da se „ubrza“ političko rešavanje ukrajinske krize

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/YouTube

Moskva ostaje otvorena za pregovore o Ukrajini, ali je reč o miru, a ne o primirju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Više puta smo govorili, između ostalog i na najvišem nivou, da Rusija ostaje otvorena za pregovore. Međutim, treba jasno razumeti da se tu radi o miru, a ne o primirju. Nema smisla da dajemo protivniku pauzu koju će on ponovo iskoristiti za pregrupisavanje i naoružavanje – istakao je Lavrov.

On je naglasio da teoretski postoji mogućnost da se „ubrza“ političko rešavanje ukrajinske krize.

– Da bi se to dogodilo neophodno je da Zapad prestane da pumpa Ukrajinu oružjem, a da Kijev obustavi borbena dejstva. Što se to pre dogodi, to će pre početi političko rešavanje situacije – ocenio je Lavrov.

Takođe je kazao da Rusija smatra ideju o hipotetičkom sazivanju mirovne konferencije o ukrajinskom sukobu uz učešće Moskve i Kijeva mogućim nastavkom napora Kine da stvori uslove za rešavanje te krize.

– Delimo stav da je, pre svega, neophodno eliminisati osnovne uzroke krize, osigurati interese svih strana i da to bude praćeno postizanjem sporazuma na osnovu principa jednake i nedeljive bezbednosti. Još jednom naglašavam: to podrazumeva poštovanje realne situacije na terenu, koja je odraz volje ljudi koji tamo žive – naglasio je Lavrov.

Međutim, kako je dodao, teško je zamisliti dijalog o miru, s obzirom na to da je u Kijevu na vlasti „ratna partija“. On je napomenuo da je 30. septembra 2022. godine u Ukrajini uvedena pravna zabrana za pregovore sa Rusijom.

– Ta partija nastoji, bar na rečima, da pobedi Rusiju na ‘bojnom polju’. U takvim uslovima teško je zamisliti dijalog o miru – istakao je Lavrov.

Takođe je konstatovao da su SAD postale saučesnik u zločinima Kijeva.

– U američkoj strategiji nacionalne bezbednosti Rusija je označena kao neposredna pretnja. SAD i NATO direktno govore da je njihov cilj da nanesu našoj zemlji ‘strateški poraz’. U tom kontekstu, sudbina civilnog stanovništva ruskih gradova ne interesuje Belu kuću, koja je postala saučesnik u zločinima kijevskog režima – ocenio je Lavrov.Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar