ikrohirurški zahvat na klipu kukuruza: Vraćeno zrno po zrno, uz pomoć robota

Ovo je put ka primeni robota u mikro zahvatima i kod ljudi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Video/@dailymail

Koliko je napredovala nauka i tehnologija, najbolje se može videti u snimku  Sonyjevog moćnog  alata, sposobnog da vrati zrno kukuruza na klip, zrno po zrno, sa preciznom tačnošću, javlja Daily mail. Ovo otkriće je izuzetno važno, jer je to put da se pronađe i medicinski primeni, ova revoluciona tehnologija.

 Istraživački i razvojni tim Sony premijerno je predstavio svoj bot za pomoć pri mikrohirurgiji, koji omogućava hirurzima da rade u razmerama do jedne desetine od onoga što je moguće ljudskim rukama. Demonstracioni video je prikazao male hirurške makaze, kako seku zrno kukuruza i precizno ga zašivaju.

Uređajem upravlja  hirurg koji vodi pokrete robota pomoću kontrolera nalik na džojstik, kako bi postigao ”glatke  pokrete bez trzaja”.

“Ovo je demonstracioni video koji prikazuje šivanje zrna kukuruza sa malim hirurškim iglama zvanim 12-0, koristeći prototip robota za pomoć pri mikrohirurgiji,” saopštio je Sony .

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daily Mail (@dailymail)

Iz kompanije je  saopšteno da se nadaju da će kompaktna priroda njihovog robota i njegove kontrolne konzole omogućiti uređaju da bude korišćen od strane “onih koji leče, kao i osoba kojim je potrebno lečenje” u različitim teškim uslovima, od skučenih bolnica do mesta katastrofa.

U februaru 2024. godine, hirurzi i drugi medicinski stručnjaci na Medicinskom univerzitetu Aichi ( bez prethodne napredne obuke u mikrohirurškim postupcima) koristili su Sonyjev prototip u eksperimentu sa životinjskom hirurgijom.

Lekari sa Aichi univerziteta uspeli su uspešno da stvore anastomozu, odnosno novo povezano otvaranje između dve krvne žile kod životinja, sa malim prečnikom od oko 0.6 milimetara.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar