Ministar Mali: Imamo stabilnost, Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta

On je istakao da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a od 4,6 odsto

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram@mali_sinisa

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferom Hilom sa kojim je razgovarao o aktuelnim ekonomskim temama, planovima i pripremama Srbije za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO i potencijalima za razvoj projekata.

Mali i Hil razgovarali su i o Reformskoj agendi u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je usvojila Evropska komisija, i planovima Srbije da nastavi svoju reformatorsku politiku koja joj već donosi dobre ekonomske rezultate.

– Mi imamo svoju agendu rasta koju ćemo nastaviti da sprovodimo. Do 2027. ćemo još puno toga uraditi, uz već postignutu makroekonomsku stabilnost i ekonomske parametre koji nam pokazuju da vodimo dobru ekonomsku politiku – rekao je Mali na sastanku u Ministarstvu finansija.

On je istakao da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a od 4,6 odsto, te da je u prošloj godini privredni rast iznosio 2,5 odsto, dok su zemlje Evropske unije beležile rast od 0,4 odsto BDP-a.

Mali je poručio da investitori region Zapadnog Balkana posmatraju kao celinu, te da Srbiju već doživljavaju kao zemlju sa investicionim rejtingom, što se, kako je rekao, odražava i na cenu državnih obveznica.

– Investicioni rejting je naš prioritet i očekujemo i tu zvaničnu potvrdu našeg ekonomskog razvoja – poručio je Mali.

On je istakao da je za dobru ekonomsku politiku zemlje neophodna kredibilnost i konstruktivnost ljudi koji njom upravljaju, te da je Srbiji ranijih godina upravo to nedostajalo za ekonomski razvoj.

– Za rast je neophodno da imate lidere sa vizijom, i Srbija to konačno ima u predsedniku Aleksandru Vučiću – rekao je Mali.

Prvi potpredsednik Vlade je dodao i da svet čekaju jako teška vremena, ali da će Srbija dati sve od sebe da i takve godine prebrodi bez prevelikih ekonomskih turbulencija.

– U prethodnih nekoliko godina smo pokazali da imamo stabilnost i da to možemo – naglasio je Mali.

On je istakao da Srbija ostaje na svom već trasiranom evropskom putu, te da će u godinama u kojima će još morati da čeka na punopravno članstvo u Evropskoj uniji i jedinstveno evropsko tržište, koristiti sada dostupna tržišta putem sporazuma o slobodnoj trgovini koji su, kako je rekao, podigli atraktivnost srpskog tržišta za investitore.

Mali je upoznao Hila i sa velikim infrastrukturnim planovima koje Srbija ima poput izgradnje novog mosta preko Save, novog tunela u centru Beograda, Opere, te rekonstrukcije šest muzeja koje se planiraju.

– Nije dobro previše štititi ekonomiju, već bi je trebalo učiniti konkurentnijom. Mi smo u tome uspeli – zaključio je Siniša Mali.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar