Važan i zanimljiv potez: Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Skandal ili nešto drugo?

Andrej Belousov, civil, koji je bio bivši prvi potpredsednik vlade i ekonomski stručnjak, imenovan je u nedelju za novog ministra odbrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Ruski predsednik Vladimir Putin zamenio je ministra odbrane i bliskog saveznika Sergeja Šojgua civilnim ekonomistom, što je velika rekonstrukcija vojnog rukovodstva posle više od dve godine od početka rata u Ukrajini.

Andrej Belousov, civil, koji je bio bivši prvi potpredsednik vlade i ekonomski stručnjak, imenovan je u nedelju za novog ministra odbrane, saopštio je u nedelju portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da je Šojgu “razrešen” sa položaja predsedničkim dekretom, ali će ostati bitan član Putinove administracije i služiće kao sekretar Saveta bezbednosti Rusije. On je na toj poziciji smenio bivšeg šefa FSB Nikolaja Patruševa, koji će takođe dobiti novu funkciju.

“Šojgu će takođe postati zamenik u ruskoj vojno-industrijskoj komisiji”, rekao je Peskov.

Ova velika promena dolazi u trenutku kada je Rusija pokrenula svoj najozbiljniji prekogranični kopneni napad otkako je Ukrajina ponovo zauzela severni region Harkova krajem leta 2022. godine. Takođe, dolazi nakon nekoliko meseci pojačanih ruskih vazdušnih napada na grad Harkov i usred snažno napredovanje u Donjecku na istoku koje je zabeležilo postepeni, ali značajan napredak.

Šojgu je bio na čelu ministarstva odbrane 12 godina i predvodio je invaziju na Ukrajinu 2022. godine Ruske trupe su u početku iznenadile Kijev, ali su ubrzo dobile uzvrat, razotkrivajući slabosti ruske vojske i njenu spremnost da pošalje loše obučene i opremljene vojnike u ono što su ukrajinske i ruske trupe nazvale “mlinom za meso”.

Njegovi kritičari su često opisivali Šojgua kao udaljenog i nedodirljivog od stvarnosti na frontu.

Njegov najoštriji kritičar bio je pokojni šef Vagnera Jevgenij Prigožin koji je optužio Ministarstvo odbrane da izgladnjuje borce, ali i zbog njegove birokratske nesposobnosti pre nego što je pokrenuo neuspešnu pobunu prošle godine i poginuo nedeljama kasnije u avionskoj nesreći.

Potreba za inovacijama u vojsci

“Putin je odabrao Belousova zbog potrebe za inovacijama”, rekao je Peskov tokom konferencije za štampu.

On je takođe rekao da će budžet Rusije za odbranu nastaviti da se povećava.

“Danas na bojnom polju pobednik je onaj ko je otvoreniji za inovacije. Zbog toga je prirodno da je u sadašnjoj fazi predsednik odlučio da rusko Ministarstvo odbrane treba da vodi civil”, rekao je Peskov.

Osvrćući se na rat u Ukrajini, Peskov je rekao da se zbog “dobro poznatih geopolitičkih okolnosti postepeno približavamo situaciji iz sredine 80-ih kada je udeo troškova za odbranu bio 7,4 odsto ukupnog BDP-a.

Nije kritično, ali je izuzetno važno. Budžet za odbranu trenutno iznosi 6,7 odsto”, rekao je on.

Peskov je istakao Belousovljevo prethodno lidersko i ekonomsko iskustvo.

“On nije samo civil, već osoba koja je veoma uspešno vodila Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije. Dugo je bio savetnik predsednika za ekonomska pitanja, a bio je i prvi zamenik predsednika vlade u prethodnom sazivu”, rekao je Peskov.

Peskov je dodao da novo imenovanje nije signaliziralo promenu u trenutnom vojnom sistemu Rusije.

“Što se tiče vojne komponente, ovo imenovanje ni na koji način neće promeniti trenutni koordinatni sistem. Vojna komponenta je uvek bila prerogativ načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova i on će nastaviti svoje aktivnosti. Trenutno se ne predviđaju nikakve promene u ovom pogledu”, rekao je on.

U svojoj novoj ulozi, Šojgu će nadgledati ruski vojnoindustrijski kompleks, rekao je Peskov.

Hapšenje Šojguovog zamenika

“On je duboko upoznat sa ovim poslom, veoma dobro poznaje tempo proizvodnje vojnoindustrijskih proizvoda u određenim preduzećima i često posećuje ta preduzeća“, rekao je Peskov osgovarajući na pitanja o Šojguaovom angažmanu..

Vest je usledila nakon što je krajem prošlog meseca uhapšen jedan od Šojguovih bliskih saradnika. Timur Ivanov je uhapšen zbog primanja mita u iznosu od milion rubalja (oko 10.800 dolara).

Bivši američki sekretar za odbranu Mark Esper rekao je za CNN u nedelju u intervjuu da je Putinova rekonstrukcija “važan i zanimljiv potez”.

“Veći argument koji trenutno izlazi iz Moskve je da se Rusija kreće ka ratnoj ekonomiji. Oni su na ratnoj nozi”, rekao je on.

Esper je rekao da je “jedna od razočaravajućih stvari u vezi sa Šojguovim mandatom to što su ljudi mislili da se ruska vojska modernizuje, ali da to nije viđeno na bojnom polju”.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar