Pravi delikates: Džem od slanine

Lako se pravi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/jcomp

Danas ne govorimo o slatkim džemovima, već o nečem što se savršeno uklapa u priču o posluženju koje uključuje hrskavi hleb, sir i orašaste plodove.

Reč je od džemu od slanine, a ovaj neobični specijalitet može da se koristi u najraznovrsnijim obrocima i sigurno će biti zvezda svake trepeze.

Sastojci:

450 g slanine
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
pola šolje smeđeg šećera
pola šolje jabukovog sirćeta
pola šolje vode
so, biber

Priprema:

Slaninu sitno naseckajte, pa je propržite u tiganju dok se masnoća ne istopi, a ivice postanu hrskave. Kada je gotova prebacite je na tanjir obložen ubrusom da se ocedi.

Dve kašike masti koja je ostala u tiganju sačuvajte za kasnije, a ostatak prospite. Vratite tiganj na ringlu, pa u njemu propržite sitno naseckan luk da se zastakli.

Dodajte sitno naseckan beli luk, pa prižite još minut.

Dodajte začine po ukusu.

U posebnu činiju sjedinite šećer, jabukovo sirće i vodu. Prelijte preko luka, ubacite slaninu pa sve kuvajte uz često mešanje dok sva tečnost ne ispari, a vi dobijete sirupastu lepljivu strukturu u tiganju. Kada se prohladi prebacite ga u staklenu teglu i držite u frižideru.

Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar

Izdvojeno za vas