Drugi dan posete predsednika Srbije Francuskoj: Vučić se sastao sa predstavnicima MEDEF-a (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas nastavlja posetu Francuskoj.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Drugog dana zvanične posete raspored predsednika je pun pa će tako prisustvovati sastanku sa ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom, sastanku s predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International i predstavnicima francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiju.

Sastanak Aleksandra Vučića sa predstavnicima MEDEF-a

Prezentacija ministra finansija Siniše Malog

Ministar finansija pokazao je prezentaciju na kojoj su prikazani ciljevi koje Srbije nastoji da ostvari u narednom periodu.

– Kao što je predsednik Srbije rekao, Srbija raste! – kazao je Mali osvrnuvši se na podatke iz prethodnog perioda kada je Srbija beležila neverovatan rast i pored kovida, svetske krize i rata u Ukrajini, te tako postala jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Mali je naglasio i da je ostvarena rekordna stopa zaposlenosti u Srbiji i najniža stopa nezaposlenosti u novijoj istoriji te stoga želimo još stranih investicija i novih radnih mesta.

– Srbija je dokazala da je jedna od najatraktivnijih destinacija za investitore, zahvaljujući i francuskim kompanijama – kazao je Mali dodavši da Srbija planira da uloži 19 milijardi evra u narednih tri godine, poveća prosečnu i minimalnu zaradu – prosečnu do 2027. na 1.400 evra što je ogroman skok u odnosu na onu od tristotinak evra 2012.

Mali je podsetio na ogromne građevinske projekte u Srbiji kad je reč o metrou, putevima, prugama, ali i Bio4 kampusu, najvećem biotehnološkom kampusu koji se, kako je rekao, gradi dok ovo govorimo.

On se ponovo osvrnuo na Expo 2027 kao krov svega onoga što se trenutno radi u Srbiji poput novog grada u gradu – novi nacionalni stadion, akva park…

Podsetio je i na uspešnu saradnju s francuskim kompanijama u Srbiji poput Vansija, koji upravlja beogradskim aerodromom i postavlja rekorde poput 10 miliona putnika. Podsetio je i na uspehe Er Srbije koja, kako je rekao, leti visoko, pa pomenuo interkontinentalne letove koje s uspehom obavlja naš nacionalni avio-prevoznik.

Obraćanje Aleksandra Vučića

Predsednik Vučić je naglasio da smo u mnogo boljem položaju nego što je to bilo ranije kad je reč o trgovinskoj razmeni sa Francuskom, zapošljavanju posle čega je govorio i o bruto domaćem proizvodu Srbije pa naglasio da je stopa rasta bila 5,5 odsto u februaru. Naglasio je da mnogo toga u Srbiji treba da se reformiše poput vladavine prava.

– Veoma sam srećan što možemo da analiziramo šta smo uradili u poslednje vreme i da li smo 100 odsto zadovoljni rezultatima našeg rada. Uvek mogu da kažem da smo mogli bolje, ali je mnogo bolje nego što je bilo bar kada je u pitanju ukupna trgovinska razmena između Srbije i Francuske – rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International.

On je istakao da je Srbija kod agencije Standard end Purs unapredila svoj rejting i da je sada samo na jedan korak od investicionog rejtinga i da bismo ga verovatno i dobili da smo država članica NATO ili EU.

– Već bismo taj rejting dobili od tih velikih kuća za ocenu kreditnog rejtinga. Istovremeno, stanje naših javnih finansija je zaista dobro – naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije govorio je i o EKSPO-u za koji kaže da će izgraditi celu zemlju, počev od infrastrukture. Dodao je da je Srbiji potrebna saradnja sa brojnim francuskim kompanijama i kao jedan od primera naveo Beogradski metro, za koji je rekao da će za njega morati da se nađe operater.

On je na sastanku poslovnog saveta Francuska – Srbija rekao da je potrebna i saradnja sa kompanijama za izgradnju deponija, upravljanje otpadom i svim ostalim, i da se sa njima sklope veliki ugovori na dugi niz godina. Kako je objasnio, Srbija nije u stanju da upravlja tim sistemima zbog čega se tu otvara dosta prostora za francuske kompanije.

– Takođe se radujemo budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije i duboko smo zahvalni Francuskoj koja nam je pomogla da predsedavamo ovim partnerstvom za veštačku inteligenciju koje je za nas od najveće važnosti. Takođe smo juče počeli da razgovaramo sa EDF-om o strateškom razgovoru o nuklearnoj energiji, o nuklearnim reaktorima, jer znate da je to zelena energija. Nije u pitanju samo zelena energija, već energija koja će stvoriti održiv sistem za Srbiju. U suprotnom, za 20 godina nećemo moći da snabdevamo dovoljno električne energije ne samo našu industriju, već i naše stanovništvo – rekao je Vučić.

Kako je rekao, radi se o ogromnim investicijama, ali Srbija je spremna da blisko sarađuje sa Francuskom.

On je podsetio na uzajamno poštovanje dve zemlje i dva naroda i istakao da ceni ne samo francuska preduzeća, već i Francuze u Srbiji.

Obraćanje Filipa Delora

Na samom početku pristunima se obratio predsedavajući MEDEF-a Filip Delora. On se zahvalio predsedniku Vučiću na izdvojenom vremenu za ovu posetu.

Istakao je da može da potvrdi koliko je predsednik Srbije posvećen projektima za svoju zemlju i da to dosta znači francuskim kompanijama.

VIDEO BONUS:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar