Zašto se električni automobili manje kradu? Evo glavnih razloga

Podaci koje su objavile osiguravajuće kuće jasno pokazuju da lopovi pokušavaju da izbegnu električne automobile

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik

Iako je broj krađa automobila u porastu, čini se da neki modeli izazivaju manje interesa kod onih koji uživaju u krađi tuđih stvari. Podaci koje su objavile osiguravajuće kuće jasno pokazuju da lopovi pokušavaju da izbegnu električne automobile.

Kako navodi Klix.ba, stručnjaci ističu da su velikom rastu krađe vozila, između ostalog, doprinele i nove tehnologije. To se uglavnom odnosi na rešenja kao što su sistemi ulaska i pokretanja vozila bez ključa, koji kriminalcima znatno olakšavaju posao. Međutim, lopovi uopšte ne vole električna vozila, a evo i zašto.

Analitičari kažu da se u poslednje vreme kod kradljivaca automobila na neki način promenila motivacija. Pre nekoliko decenija automobili su se uglavnom krali zbog delova, što se jednim delom opet vratilo na scenu, budući smo u poslednjih mesec dana imali nekoliko Porschea u Nemačkoj sa bukvalno “počupanim” farovima. Međutim, stručnjaci ističu da krađa automobila nikada nije bila lakša, pogotovo što većina novih vozila ima keyless entry funkciju, odnosno ulazak i pokretanje vozila bez upotrebe ključa. Takav sistem kradljivcima znatno olakšava krađu.

Ipak, zanimljivo je da izveštaji sa zapada o ukradenim automobilima ukazuju na određeni trend među lopovima. Oni ustvari najčešće izbegavaju električne automobile. Dokaz tome je činjenica da je jedan od najpopularnijih baterijskih modela Tesla Model 3, ujedno i jedan od automobila koji se najređe kradu. Zašto je to tako? Stručnjaci imaju svoje teorije o ovom fenomenu. Jedna od njih pretpostavlja da se radi o opsežnim mrežnim funkcijama u takvim vozilima. Trenutno, gotovo svi novi automobili imaju namensku aplikaciju koja omogućava upravljanje na daljinu. Međutim, u slučaju inovativnih i pametnih električnih vozila, ta rešenja su puno naprednija.

Jedan od primera bi bio pomenuti Tesla, koji je izumeo celi koncept digitalnog upravljanja automobilom. Zahvaljujući mobilnim funkcijama, kao što je način rada Sentry, vlasnik Tesle može da prati njegovo stanje i položaj s gotovo bilo kog mesta. Samo vozilo takođe koristi set kamera koje prate celu okolinu. Čim neko priđe automobilu ili sistem detektuje neke sumnjive kretnje, kamere počnu da snimaju i aktiviraju alarm, a vlasnik prima upozorenje preko aplikacije.

Osim toga, električni automobili u većini slučajeva imaju dodatne sigurnosne funkcije koje, između ostalog, otežavaju pokretanje automobila tokom punjenja. Jedan od dodatnih sistema zaštite je i PIN kod, koji omogućava postavljanje sigurnosne četvorocifrene šifre, koju je neophodno uneti za vožnju automobila. Takođe, kamera uživo, koja je recimo dostupna na Teslinim modelima određenih godišta, omogućava pregled okruženja automobila kada je parkiran, a vlasniku ako je primetio sumnjive aktivnosti omogućava da zatrubi ili da upali prednja svetla.

Izveštaji osiguravajućih kuća skreću pažnju na još jedan važan detalj. Lopovi su manje zainteresovani za električne automobile, jer je manje zainteresovano i “tržište” na kojem posluju. Trenutno, ako je električni automobil ukraden, u većini slučajeva glavna meta je njegova baterija, koja čini oko 40 posto vrednosti vozila. Njena vrednost na crnom tržištu može dostići i nekoliko hiljada dolara.Izvor: Klix.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar