Petković iz Brisela: “Sve ovo što Kurti radi jasno pokazuje da ne želi da formira ZSO” (VIDEO)

Na početku obraćanja Petrković je istakao da su pregovori bili veoma teški, ali da se Srbija trudila da argumentovano ukaže na to koliko je situacija ozbiljna posle Kurtijeve odluke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube

U Briselu je danas održan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine tokom kojeg se razgovaralo o uredbi tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju dinarskog platnog prometa na teritoriji Kosova i Metohije. Sastanak beogradske delegacije na čelu sa glavnim pregovaračem u dijalogu i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i njegovim timom počeo je danas oko 12 sati, a prethodio mu je tet-a tet sastanak Petkovića sa Lajčakom.

Nakon sastanaka, javnosti se obratio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Na početku obraćanja Petrković je istakao da su pregovori bili veoma teški, ali da se Srbija trudila da argumentovano ukaže na to koliko je situacija ozbiljna posle Kurtijeve odluke.

– Upravo smo završili razgovore u Briselu, bili su izuzetno teški. Pristupili smo odgovorno i ukazujući na katastrofalne posledice i razmere tih odluka koje su donete u Prištini – zabrane dinara na KiM – rekao je Petković.

Petković je istakao kako je Bisljimi odbio da učestvuje na ovim pregovorima, što ukazuje na to da Beograd želi da sve rešava kroz dijalog za razliku od Kurtija koji donosi mere koji imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa prostora KiM.

– Činjenica da sam ja ovde u Briselu, za razliku od Bisljimija koji je razgovore odbio pokazuje spremnost Beograda da kroz razgovor rešava sve probleme. Današnji sastanak je pokazao da odluka koja se odnosi na jednostranu uredbu Kurtija i tzv. Centralne banke Kosova podrazumeva traženje rešenja koje zahteva politički nivo. Zato sam ja danas bio prisutan ovde u Briselu, ali nije gospodin Bisljimi.

– Cilj je proterivanje Srba sa prostora Kosova i Metohije – rekao je Petković.

– Posledice jednostrane odluke su političke i oni utiču na opstanak srpskog naroda na KiM. Kada Bisljimi kaže da nije potrebno da dolazi, o dinaru i olatno prometu se nikada nije razgovaralo u dijalogu, ali s tim da ovo utiče na život i opstanak Srba na KiM naravno da će se o tome razgovarati u Briselu

– Mi ćemo kao dogovorna strana učiniti sve da se dođe do rešenja ovde u Briselu. Insistirali smo da sporni delovi te uredbe budu uklonjene, ali i da Banka Poštanska štedionica ostane na prostoru Kosova i Metohije jer preko nje idu sva plaćanja.

– Pokrenuli smo sva važna pitanja i ukazali na sve probleme sa kojima se suočavaju Srbi sa KiM. Insistirali smo da se rešenje nađe što pre! Postavlja se pitanje, ako Kurti zabranjuje transport dinara, na koji način će ljudi moći da podignu svoje plate i penzije. Moramo da pronađemo rešenje koje je održivo i neće da ugrozi opstanak srpskog naroda na KiM. Sve ovo što Kurti radi jasno pokazuje da ne želi da formira ZSO. Ukidanjem dinara on želi da ugasi institucije Srbije na KiM koje su baza, temelj, za formiranje ZSO.Izvor: Informer.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar