Ovo deluje pomalo zastrašujuće: Ženka raže u akvarijumu zatrudnela bez mužjaka, porođaj će razrešiti sumnje

Zaposleni u akvarijumu u Hendersonvilu navode za Fox da su se plašili da njihova raža Šarlot ima rak kad je počela da otiče

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Magda Ehlers

Stručnjaci iz akvarijuma u Severnoj Кarolini intenzivno pokušavaju da reše misteriju trudnoće ženke raže, koja je izazvala veliko iznenađenje i čuđenje.

Akvarijum Eko se nalazi u Hendersonvilu koji je nekih 170 kilometara udaljen od Šarlota. Zaposleni navode da ženka očekuje prinove, ali postoji jedan problem – akvarijum nema mužjake raže.

Kako je moguće da ženka raže zatrudni bez muškog partnera? Postoje dva moguća objašnjenja za retku trudnoću.

Istraživanja su pokazala da neke životinje imaju sposobnost aseksualnog razmnožavanja kada postoji nedostatak reprodukcije. Partenogeneza je aseksualna reprodukcija organizma u kojoj ženka proizvodi embrion bez prisustva mužjaka da oplodi jaje.

– To znači da su potomci obično samo ženke, a to se dešava u situaciji kada nema prisutnih mužjaka. To je mehanizam preživljavanja koji omogućava očuvanje vrste – navodi morski biolog Ejpril Smit, prenosi USA Today.

Mešutim postoji i druga teorija, prema kojoj je ženku raže mogao da oplodi mužjak ajkule.

Zaposleni u akvarijumu u Hendersonvilu navode za Fox da su se plašili da njihova raža Šarlot ima rak kad je počela da otiče. Da bi se potvrdile ili demantovale sumnje urađen je ultrazvuk. Rezultati su otkrili da su višestruke izrasline u njenom telu zapravo jaja.

Međutim, pronađeni su i tragovi ugriza na Šarlot, što je uobičajeni znak koji ajkule ostavljaju dok se pare. Dve mlade ajkule premeštene su u njen akvarijum prošlog juna.

– Imamo definitivan snimak najnovijeg ultrazvuka koji pokazuje dva ili tri mladunčeta. DNК će morati da se uradi nakon porođaja, osim ako ne bude vizuelne naznake o mešovitoj rasi – navode stručnjaci Eko akvarijuma za Fox Karolina.

Ražu Šarlot uskoro očekuje porođaj.Izvor: USA today

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar