Oglasila se Narodna banka Srbije: Na Jarinju zaustavljeno vozilo u kojem su bili dinari za plate i penzije

Neophodna dinarska sredstva bila su upućena u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću, vozilom Narodne banke Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia/PedjaNbg

Povodom najnovijih izjava privremenih institucija samouprave na Кosovu i Metohiji u vezi sa jučerašnjim onemogućavanjem unosa dinara na Кosovo i Metohiju, Narodna banka Srbije oglasila se ponovo.

“Obaveštavamo javnost da su navedena sredstva bila namenjena za neophodnu isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima na prostoru Кosova i Metohije i da su privremene institucije samouprave zaustavljanjem navedenog transporta još jednom pokazale da im je prava namera uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na Кosovu i Metohiji”, navode iz NBS.

Neophodna dinarska sredstva bila su upućena u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću, vozilom Narodne banke Srbije koja je, podsećaju, jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Republike Srbije.

U skladu sa dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilom Narodne banke Srbije sredstva su upućena na prelaz Jarinje, gde je novac radi daljeg transporta trebalo da preuzme vozilo kompanije “Henderson”, koja poseduje licencu privremenih prištinskih institucija za transport novca, ali je vraćeno bez bilo kakvog obrazloženja.

“Jučerašnjim zaustavljanjem nužnog transporta dinara koji je realizovala Narodna banka Srbije, potvrđena je namera privremenih prištinskih institucija da, uprkos pozivima i međunarodne zajednice, od 1. februara 2024. godine otpočnu sa primenom protivpravnih i nečuvenih mera sa jedinim ciljem da se onemogući nesmetani transport i distribucija dinara i pristup građanima na Кosovu i Metohiji osnovnim sredstvima za život”, navodi se u saopštenju.

“Donete mere koje su isključivo politički i etnički motivisane suprotne su bilo kakvoj uporednoj profesionalnoj praksi i nepoznate su u bilo kom finansijskom sistemu koji je iole usklađen sa međunarodnim standardima, što dovoljno govori o navodnoj „nezavisnosti“ privremene institucije na Кosovu i Metohiji koja je takvu meru donela”.

Uvođenje obaveze dobijanja pojedinačnih dozvola, a ne prijavljivanja, za svaki unos novčanih sredstava preko administrativne linije, i to samo finansijskoj instituciji koja ima posebnu dozvolu Prištine, u situaciji kada je NLB Кomercijalna banka – Filijala u Кosovskoj Mitrovici nakon višegodišnjih pritisaka privremenih prištinskih institucija bila prinuđena da zatvori svoje ekspoziture – svedoči o pravoj nameri privremenih prištinskih institucija u stvaranju nepodnošljivih uslova za život svim građanima na Кosovu i Metohiji koji svoje prihode ostvaruju u dinarima.

Dovoljno je istaći da su i predstavnici tih institucija sami priznali u svojim izjavama da je do sada transport dinara na Кosovo i Metohiju bio dozvoljen, funkcionisao transparentno i da su bili upoznati sa načinom i količinom dinara koji je transportovan čime sami osporavaju nesuvisle pokušaje da nove mere predstave kao mere u cilju očuvanja integriteta finansijskog i monetarnog sistema, a naročito imajući u vidu da se takve izjave daju od tzv. institucije koja ne emituje sopstvenu valutu, neovlašćeno proglašava evro zvaničnom valutom i jedinim sredstvom plaćanja i ne raspolaže instrumentima monetarne politike.

Za Narodnu banku Srbije su neprihvatljivi pokušaji privremenih prištinskih institucija da dalje razgovore, u cilju navodne dobrobiti svih građana na Кosovu i Metohiji koji svoje prihode ostvaruju u dinarima, svedu na nivo tehničkih razgovora i sa ciljem prihvatanja i davanja legitimiteta jednostranim i nasilnim merama koje su već preduzete. Navodnu spremnost za razgovore i brigu o srpskom stanovništvu privremene institucije najbolje su ilustrovale načinom donošenja navedenih mera, van očiju javnosti i bez javne rasprave, u koju nije bilo uključeno ni albansko stanovništvo, a kamoli predstavnici Srba na Кosovu i Metohiji, i uz sve to i mimo procesa dijaloga.

Iz svih navedenih razloga, Narodna banka Srbije smatra da je neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele Privremene institucije u Prištini i ističe da je jedino moguće insistiranje na političkom formatu razgovora i da ne može biti reči o dogovoru privremenih institucija samouprave na Кosovu i Metohiji sa Narodnom bankom Srbije, već se i to pitanje mora rešavati isključivo u okviru dijaloga na postojećem nivou, navodi NBS.Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar