Četiri bebe mlađe od tri meseca preminule od velikog kašlja, Ministarstvo zdravlja apeluje na vakcinaciju

Tokom prethodne godine evidentirano je ukupno 1.342 potvrđena slučaja velikog kašlja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Myriam Zilles

Ministarstvo zdravlja saopštilo da su u prethodnih 13 meseci evidentirana četiri smrtna slučaja uzrokovana velikim kašljem kod nevakcinisane dece mlađe od tri meseca. Iz ministarstva poručuju da je najznačajnija preventivna mera pravovremena vakcinacija protiv odojčadi koja su navršila dva meseca, ali i imunizacija sve ostale nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je – povodom vesti da je zbog velikog kašlja (pertuisisa) preminulo četvoro dece na Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić” – da je prema podacima iz Servisa javnog zdravlja od početka godine na teritoriji Srbije prijavljeno 253 slučajeva velikog kašlja, a da je u navedenom periodu zabeležen jedan smrtni ishod kod nevakcinisanog deteta mlađeg od tri meseca.

Navodi se i da su ostala tri smrtna slučaja uzrokovana velikim kašljem, takođe kod nevakcinisane dece mlađe od tri mesece, prijavljena u periodu od januara do decembra 2023. godine.

Tokom prethodne godine evidentirano je ukupno 1.342 potvrđena slučaja velikog kašlja.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije ističu da je najznačajnija preventivna mera u ovom momentu da se pravovremeno obavi vakcinacija protiv pertusisa odojčadi koja su navršila dva meseca, ali i imunizacija sve ostale nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece.

Proces imunizacije podrazumeva primarnu vakcinaciju sa tri doze vakcine od navršenih dva do šest meseci života i revakcinacije u drugoj godini i pre upisa u prvi razred osnovne škole, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ističe se i da je veliki kašalj oboljenje koje – ni nakon infekcije, a ni nakon vakcinacije – ne ostavlja dugotrajan imunitet.

“Imajući u vidu da imunitet nakon poslednje primljene doze vakcine koja sadrži komponentu protiv velikog kašlja traje od pet do 10 godina, slabljenje postvakcinalnog imuniteta je jedan od razloga što je i najveći broj obolelih u našoj zemlji registrovan kod osoba uzrasta od 10 do 14, odnosno 15 do 19 godina, koje su poslednju dozu navedene vakcine primile u drugoj godini života”, naglašeno je u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja ističe da je jedan od razloga povećanja broja obolelih i pad obuhvata vakcinacijom sa tri doze u prvoj godini života, ali i revakcinacijom.

“Podsećamo da starija deca i odrasle osobe koje imaju bilo koji simptom respiratorne infekcije, a naročito kašalj, ne bi smeli da budu u kontaktu sa odojčadi i malom decom koja nisu potpuno vakcinisana protiv pertusisa za svoj uzrast”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar