Tuširate se vrelom vodom? Doktor upozorava na ČETIRI ŠTETNE posledice ovakve navike

Prema mišljenju vaskularnog hirurga, ovu naviku bi trebalo drastično smanjiti ili čak skroz iskoreniti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/RandyJost

Za one koji uživaju u osećaju toplote dok se ispod vrućeg tuša stvara para, u ovoj rutini će posebno uživati tokom hladnih jesenjih i zimskih meseci. Čak će vruća kupka da bude jedini način zagrevanja tela, ali i željena doza relaksacije. Ipak, prema mišljenju vaskularnog hirurga, ovu naviku bi trebalo drastično smanjiti ili čak skroz iskoreniti.

Doktor Mahiar Madali koji kroz svoje snimke putem društvenih mreža edukuje pratioce o raznim zdravstvenim problemima, objavio je jedan sa više od 11 miliona pregleda u kojem izjavljuje da prevruća voda zapravo loše utiče na naše zdravlje.

– Postoji četiri posledice koje nastaju nakon korišćenja preterano vruće vode, rekao je doktor Madali.

@itsdrmax #medicine #medical #medtok #boiling #hotshowers #shower ♬ Artificial Intelligence – Melodality

A evo na koje posledice je mislio:

Suva koža

On je istakao kako se na površini kože nalaze prirodna ulja koja je održavaju vlažnom. Vruća voda može da ih potpuno ispere, pa može da dođe do zoga da je isuši. Tuširanje ili kupanje u vrućoj vodi može, takođe, da proširi krvne sudove i da pospeši crvenilo i iritaciju kože.

Šteti kosi

– Prevruća voda može da ošteti kosu, objasnio je doktor.

Naime, preterano korišćenje vruće vode može da doprinese suvoći kose, iritaciji temena, gubitku strukture, cirkulaciji, kao i bleđenju boje.

Foto: Pixabay/efes

Nesvestica

Mogla bi da se pojavi i nesvestica.

– Ako se predugo tuširate vrućom vodom, to može da dovede do naglog pada krvnog pritiska, a potom da uzrokuje i nesvesticu.

Imuni sistem

Ovaj je hirurg je upozorio da preterano korišćenje vruće vode dovodi do mogućeg ugrožavanja imunog sistema.

Iako topla voda sama po sebi nije loša za naš sistem, ključno je da se koristi odgovorno kako bi se izbegle opekotine, dehidracija i preterani stres za telo.

Kada je reč o najboljoj temperaturi za tuširanje, njujorški dermatolog Robert Anolik sugeriše tuširanje u mlakoj vodi.

– Kožna barijera sastoji se od kožnih proteina i ulja koji sprečavaju isparavanje vode iz kože, štiteći je od spoljašnjeg sveta. To je jedna od naših prvih linija odbrane od infekcija i zagađenja rekao je on, prenosi Živim.hr.Izvor: zivim.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar