Nema stresa i odlično je plaćen: Da li je ovo najbolji posao u Srbiji i na svetu?

Sjajno plaćen posao, gotovo bez stresa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/mohamed Hassan

Verovali ili ne, postoji posao za koji stručni podaci kažu da skoro ne izaziva stres, odlično je plaćen, može se raditi na daljinu i jednostavno je najbolji na svetu.

Većini je, međutim, nepoznat – posao aktuara.

Kada je u pitanju idealan posao, istraživanja pokazuju da su plata i beneficije ključni, ali i balans između posla i privatnog života. Sve to ispunjava zanimanje aktuara, koje takođe može da se obavlja od kuće. A Američki biro za statistiku rada kaže da je prosečna plata aktuara 113.990 dolara godišnje, piše cnbc.com.

I šta uopšte rade aktuari?

Aktuar je specijalista koji analizira finansijske posledice rizika. Koristi matematičke, statističke i finansijske metode da prouči neizvesne buduće događaje koji mogu prouzrokovati štetu koju pokrivaju osiguravajuće kompanije.

Aktuari se bave širokim spektrom poslova u osiguranju. Određuju cenu osiguravajućih proizvoda, obračunavaju rezerve kako bi osiguravajuća kompanija mogla da pokrije sve štete koje će osiguranici imati u budućnosti, pronalaze kreativne načine da smanje rizike sa kojima se suočava osiguravajuća kompanija, brinu o solventnosti kompanije, računaju profitabilnost, proučavaju kako su investirana sredstva kompanije…

Studije pokazuju i da je ovo vrlo tražen posao, te da će zapošljavanje aktuara porasti za 23 odsto između 2022. i 2032. godine, što je mnogo više od proseka.

Pritom, aktuari su najveći stručnjaci za kvantifikovanje rizika i upravljanje rizicima ne samo u osiguranju već i u čitavoj finansijskoj sferi. Njih i te kako ima i u našoj zemlji, a postoji i Udruženje aktuara Srbije.

„U Srbiji je takođe cenjena aktuarska profesija i relativno dobro je plaćena u odnosu na druga zanimanja. Svaka osiguravajuća kompanija mora da ima ovlašćenog aktuara, a velike kompanije imaju sektor aktuarstva sa pet i više ovlašćenih aktuara“, objasnila je Jelena Kočović, redovna profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, pre nekoliko godina za beogradske medije.

Kako kaže, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu u okviru master studija, usmerenje Aktuarstvo, programi su potpuno usklađeni sa programima najprestižnijih obrazovnih institucija u ovoj oblasti u svetu, kao i sa zahtevima Međunarodne asocijacije aktiuara.

„Tu se stiču naučna i stručna znanja, polaže devet ispita i uradi i odbrani master rad. Time se stiče uslov da se u Narodnoj banci polažu stručni ispiti iz zakonske regulative, standarda prakse i profesionalizma. Uslov da se dobije licenca je, pored navedenih završenih master studija i položenih stručnih ispita u NBS, i tri godine prakse na aktuarskim poslovima. Ekonomski fakultet ima najdužu tradiciju u obrazovanju aktuara, od svog formiranja odnosno od 1937. godine“, istakla je Kočović.Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar