Danas je crveno slovo, slavimo VAVEDENJE: Praznik posvećen Bogorodici, ženama se preporučuje odlazak u crkvu ili manastir

Ovaj veliki crkveni praznik uvek pada u vreme Božićnog posta, pa je i slavska trpeza posna. Bez obzira na to u koji dan padne, dozvoljena je riba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici, 4. decembra obeležavaju jedan od najvećih praznika posvećenih Bogorodici – Vavedenje Presvete Bogorodice.

Ovo je jedan od pet najvećih praznika posevećenog Presvetoj Bogorodici, kao i krsna slava brojnih porodica. Vavedenje je i slava srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori, zadužbini Svetog Simeona Mirotočivog i njegovog sina Svetog Save.

Ovaj dan u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom i predstavlja sećanje na dan kada je Presveta Bogorodica predata na službu Bogu.

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena i porodilja, razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

Ovaj veliki crkveni praznik uvek pada u vreme Božićnog posta, pa je i slavska trpeza posna. Bez obzira na to u koji dan padne, dozvoljena je riba.

Verovanja koja se vezuju za Vavedenje

Na ovaj praznik prema narodnom verovanju, dobro je otići na službu u crkvu. Žene koje ne mogu da imaju decu odlaze u manastire i provode čitavu noć u molitvama, a veruje se da Bogorodica uvek usliši iskrene molitve žena.

Vavedenje slave i stočari, kako bi zaštitili stoku od zveri.

Sa druge strane, u istočnoj Srbiji su na osnovu vremena, toga dana moguće je predskazati rod useva – vedro nebo obećava dobru letinu.Izvor: Objektiv.rs, Novosti Magazin

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar