Kojim namirnicama u svetu preti neštašica? Na spisku su i one koje dosta koristimo u ishrani

U poslednjih nekoliko godina svet se suočio s velikim brojem pretnji za sigurnost snabdevanja hranom, koje utiču na ljude širom sveta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Alexas_Fotos

U poslednjih nekoliko godina svet se suočio s velikim brojem pretnji za sigurnost snabdevanja hranom, koje utiču na ljude širom sveta.

Ove pretnje uključuju situacije poput ratova i političkih sukoba, privrednih promena, bolesti, klimatskih promena i nepredvidivih vremenskih uslova, piše portal Eat This.

Na nestašicu hrane upozoreni smo pre tačno godinu dana. Već sada je u Nigeriji vanredno stanje po ovom pitanju, a glad je postala sve češća i rasprostranjenija tema.

Svet se generalno bori s globalnom krizom hrane, a prema pokazateljima, verovatno je da će do nestašica dolaziti i u sledećoj godini.

Namirnice koje se sada navode kao ugrožene su pirinač, čokolada, testenina, losos i brašno.

Pirinač

Do nestašice ove namirnice bi moglo doći brzo jer su svetske zalihe pirinča opustošene zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali i ekstremnih vremenskih uslova u zemljama koje proizvode velike količine ove namirnice, kao što su Kina i Pakistan.

Moguće je da će na sanbevanje pirinčom uticati još neki faktori kao što je fenomen El Ninjo. On izaziva netipično zagrevanje površine vode na istočnom Pacifiku. Ponovno se pojavio ovog leta, izazvavši još ekstremnije vremenske uslove u mnogim zemljama. Indija je u julu najavila da će zaustaviti izvoz belog pirinča kako bi zaštitila vlastite resurse i zalihe.

Neki delovi sveta posledice su osetili više, neki manje. Ipak, za većinu će najveći problem biti udar na finansije.

“Na globalnom nivou, najočiglednija posledica nestašice pirinča je njegova rekordna cena”, rekao je analitičar Fič Solušnsa, Čarls Hart.

Testenina

Problem s testeninom u Italiji ove godine se toliko pogoršao da se vlada sastala u maju kako bi zaustavila dodatnu eskalaciju. Zvaničnici su otkrili da je problem nastao zbog povećanih cena sastojaka poput žita, ali i većih troškova pakovanja i logistike.

Ukupni rast cena osetili su potrošači širom zemlje, a u nekim delovima cena testenine porasla je preko 50 posto.

Budući da je cena žita u poslednjih nekoliko meseci počela da pada, Italija bi uskoro trebalo da oseti smanjenje pritiska, ali će za to biti potrebno neko vreme.

Tokom kriznih razgovora u Italiji, objavljeno je da su cene testenine već počele da pokazuju znakove smanjenja, što je znak da bi u narednim mesecima cena testenine mogla značajno pasti.

Čokolada

Uzgoj kakaa zavisi od đubriva, što dovodi do toga da je problem s snabdevanja ovom namirnicom izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu, jer je pao izvoz đubriva.

Klimatske promene pogoršale su situaciju. Prošlogodišnje suše uticale su na žetvu, a El Ninjo predstavlja dodatnu pretnju. Ovaj fenomen izaziva suvo vreme širom zapadne Afrike, uključujući područja Gane, Kameruna, Nigerije i Obale Slonovače, iz kojih dolazi čak 75 posto svetske proizvodnje kakaa, piše časopis Time.

Istovremena nestašica šećera izazvana lošim vremenom i smanjenim izvozom iz Indije, kao i još uvek velika potražnja, sigurno samo uvećavaju problem snabdevanja ovom namirnicom.

Losos

Ribari u Kaliforniji i na Aljasci primetili su značajan pad u populacijama lososa tokom prošle godine. T se naročito odnosi na kraljevskog lososa, jednu od najvećih i najzdravijih vrsta ove ribe.

Razlozi su verovatno povezani sa zagrevanjem voda zbog klimatskih promena, sušama u Kaliforniji, ali i faktorima poput preteranog lova ribe, zagađenja i bolesti.

Kako bi pomogli zaštititi preostale populacije lososa, vlasti u Kaliforniji zabranile su komercijalno i rekreativno ribarenje do kraja sezone 2023. godine. Ovo je prvi da je do ovakve zabrane došlo još od 2008. godine.

Brašno

Cena brašna već je porasla za osam ipo posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje indeks potrošačkih cena u SAD.

Analitičari predviđaju kako će Amerikanci i sledeće godine trpeti posledice nestašica brašna. To bi moglo stvoriti dodatne probleme s nestašicama drugih vrsta hrane, poput hleba, keksa ili pekarske proizvode.

Izvor ovih problema leži u sušama širom SAD. Dve od tri glavne vrste žita ponajviše se uzgajaju u centralnoj i južnoj SAD, koje su se prošle godine borile s ekstremno suvim uslovima.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar