Sutra slavimo velikog sveca i mučenika: Evo koju stvar prema verovanju treba da uradite

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju dan posvećen svetom Platonu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
ilustracija,foto: shutterstock

Platon od grada Ankire Galatijske bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. Još u mladim godinama pokazivao veliko savršenstvo u svima dobrodeteljima.

Platon nije skrivao svoju veru u Hrista Gospoda, nego ju je javno propovedao izobličavajući idolopoklonike zbog klanjanja mrtvim tvarima mesto živome Tvorcu.

Zbog toga je bio izveden na sud pred načalnika Agripina, i bio mnogo istjazavan i mučen od ovoga. Kada ga načalnik poče savetovati, da izbegne smrt i sačuva život poklonjenjem idolima, odgovori mu Platon: „dve su smrti, jedna vremena a druga večna, tako dva su i života, jedan malovremeni a drugi beskonačni”.

Tada Agripin udari na  strašne muke. Između ostalog naredi, te mu vrelu gvozdenu đulad stavljaše na obnaženo telo; potom od kože mu kajiše skrajahu. „Muči me još ljuće, dovikivaše mučenik mučitelju, da se vidi jasno tvoja bezčovečnost i moje trpljenje”.

Kada mučitelj napomenu mučeniku Platona filozofa kao neznabožačkog filozofa, reče mu mučenik: „niti sam ja sličan Platonu ni Platon meni, osim jedino po imenu. Ja učim i učim se mudrosti, koja je Hristova, a on je učitelj one mudrosti, koja je ludost pred Bogom.”

Po tom bi Platon bačen u tamnicu, gde je proveo 18 dana bez hrane i vode. Kada se stražari zadiviše, da Platon može da živi gladujući tako dugo, on im reče: „vi se sitite mesom a ja svetim molitvama; vas veseli vino a mene Hristos, loza istinita”. Bi najzad posečen mačem oko 266. god. i primi venac večne slave.

Budite kao i Platon istrajni u veri, jer samo prava i stinska vera donosi spasenje.Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar