Da li znate čemu služe crne tačkice u dnu šoferšajbne? Uloga im je mnogo važnija od čiste estetike

One zapravo pomažu da se ublaži fenomen optičke distorzije usled neravnomernog zagrevanja crne trake oko ivice i ostatka stakla

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/pvproductions

Da li ste se nekada zapitali čemu služe crni kružići ili tačke u dnu šoferšajbne, ili ste prosto pretpostavili da su tu radi dekoracije?

Ako ste izabrali drugu opciju i prestali da razmišljate o tome, bili ste delimično u pravu. Međutim, prava svrha ovih tačkica mnogo je važnija od čiste estetike.

Naime, one se nazivaju tačkasta matrica i nalaze se sa spoljne strane vetrobranskog stakla. Obično ih možete videti iznad crne trake (frit trake) koja ide oko ivica.

Stručnjaci su za portal Autoglaze objasnili da su te crne tačke podcenjene od strane učesnika u saobraćaju jer zapravo pomažu u ravnomernoj raspodeli temperature kako bi se smanjila optička distorzija.

– Ovo se dešava kada se “frit traka” (puna crna prim. aut.) zagreva mnogo brže od stakla šoferšajbne, stvarajući optičko izobličenje zbog kojeg ravne linije izgledaju zakrivljeno ili savijeno ka centru – navodi se.

Dakle, tačke pomažu da se ublaži ovaj fenomen, što vozaču daje jasniju sliku jer se toplota rasipa, a potencijalna distorzija umanjuje.

Pored toga, tačke pružaju grublju površinu, pogodnu za lepljenje stakla za okvir.

Što se estetskog aspekta tiče, stručnjaci navode da tačke stvaraju vizuelnu barijeru i čine da šoferšajbna izgleda “ispoliranije”, pogotovo kada prekriju eventualne tragove lepka na ivici.

 Izvor: Objektiv.rs, mirror.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar