Vodi se istraga o smrti 22 stranca u zemlji koju obožavaju SRPSKI turisti: Nisu znali koliko rizikuju

Smrt Britanke koja je otišla "pod nož" u Tursku pokrenula je rekaciju vlade u Londonu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/frimufilms

Velika Britanije pokrenula je istragu nakon smrti 22 osobe koje su putovale u Tursku radi zdravstvenog turizma, tačnije operacije “brazilskog podizanja zadnjice”.

Neposredan povod za slanje britanskih zvaničnika u ovu zemlju koja je, pored letovališta, popularna i zbog velikog broja privatnih klinika, bila je smrt Melise Ker (31).

Ona je primljena u bolnicu “Medikana Kadikoj” u Istanbulu 2019. godine i umrla je nakon procedure prikupljanja masti i ubrizgavanja u njenu zadnjicu, piše Miror. Istraga o njenoj smrti, koja je održana u Noriču u septembru, zaključila je da su joj date samo “ograničene informacije o rizicima i stopi smrtnosti”.

Britanka je umrla na dan operacije, 19. novembra 2019. Izgubila je život nakon što joj je ubrizgana mast ušla u venu pre nego što se pomerila i blokirala plućnu arteriju.

Zvaničan uzrok smrti bio je plućna tromboembolija i masna embolija, dok je za sekundarni uzrok smrti navedena elektivna estetska hirurgija.

Viša mrtvozornica Norfolka Žaklin Lejk pisala je Odeljenju za zdravstvo i socijalnu zaštitu da izrazi zabrinutost nakon istrage. Ona je podigla uzbunu zbog procedura u Turskoj, upozoravajući da Britanci koji žele da se prijave za jeftinije kozmetičke operacije nisu u potpunosti informisani o rizicima.

– Zabrinuta sam što pacijenti koji putuju u Tursku radi ove procedure nisu upoznati sa rizicima i visokom stopom smrtnosti koja je povezana sa ovom operacijom – kazala je Lejkova.

Mrtvozornica je takođe izrazila zabrinutost je je kontrola operacija bila „nikakva ili ograničena”.

Britanska ministarka za mentalno zdravlje i strategiju zdravlja žena Marija Kolfild napisala je odgovor na pismo Lejkove ovog meseca u kojem je najavila da će britanski medicinari otputovati u Tursku gde će se sastati sa svojim kolegama iz te zemlje.

Namera je da se razgovara o regulatornom okviru i zaštiti koja postoje za državljane Ujedinjenog Kraljevstva. Takođe žele da identifikuju konkretne oblasti u kojima bi britanske i turske vlasti trebalo da rade zajedno kako bi smanjile rizike za pacijente u budućnosti.

Operacije u Turskoj popularne i među Srbima

Podsećamo, trend obavljanja estetskih operacija na turskim klinikama odavno je prisutan i u Srbiji. Pored 360.000 klasičnih turista koji su 2022. godine posetili turska letovališta bilo je dosta onih koji su pohrlili na zahvat smanjenja želuca.

Komplikacija sa ovom operacijom su imali i državljani naše zemlje, a najpoznatiji je slučaj rijaliti zvezde Miljane Kulić, koja je leta prošle godine primljena u KC Niš i kojoj je život bio ugrožen nakon smanjenja želuca u Turskoj. Srećom, naši stručnjaci su uspeli da spasu život Miljani Kulić.

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar