Sve je u haosu: Bivši agent CIA progovorio o jednom od najopasnijih perioda u proteklih 20 godina

Kako je rekao, Kina i Rusija takođe imaju koristi od sukoba na Bliskom istoku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija: Pixabay / Alf van Beem

Bivši operativac CIA Džon Franči, koji je služio širom Bliskog istoka kao šef odeljenja, kaže da živimo u jednom od najopasnijih perioda u proteklih 20 godina.

Ratovi u Izraelu i Ukrajini, nepredvidljivi Iran i Severna Koreja koja zvecka oružjem, politički haos u SAD, samo su neki od dramatičnih događaja koji potresaju svet. Franči je za NPR rekao ipak postoji zajednički faktor u svim tim sukobima.

“Kada počnete da vidite kako se sve odvija, i kada se vratite korak unazad, mislim da sve to ukazuje na jednog igrača, a to su Iranci i njihove aktivnosti u regionu. Ako počnete da gledate šta se dešava u vezi sa onim šta se desilo u Gazi i odakle je došlo, pa ako se odmaknete od užasne prirode onoga što se dogodilo i počnete da gledate kako se to razvilo i kako se drugi igrači uključuju, sve to teži da ukaže na Irance”, rekao je on, a prenosi Blic.

Međutim, kako je rekao, Kina i Rusija takođe imaju koristi od sukoba na Bliskom istoku.

“Mislim da ima nekih labavih veza ako pomislite na Kinu i Rusiju i njihove uloge u tome (sukobu Izraela i Hamasa) i na podršku (Iranu), možda ne aktivno u donošenju odluka, ali podršku u moralnom smislu, a i u skladu je sa njihovim agendama”, kaže on.

On je rekao da Iran ne mora da bude direktno umešan u sukobe, jer to nije njegov interes.

“Imaju dovoljno zastupnika u regionu da mogu da rade ono što žele. Dakle, bilo da se radi o Hamasu, Hezbolahu, Hutima u Jemenu, grupama koje su u Iraku, kao i u Siriji, sve su to poluge koje mogu da iskoriste u svakom trenutku da bi mogli da promene fokus i zaista testiraju Izrael, ali i SAD i Zapad”, kaže Franči.

On je ukazao na to da SAD i Zapad nemaju konzistentnu politiku za Bliski istok da “postoji osećaj da su SAD postale slabe i zato se ovako odvijaju stvari”.

Upitam da li SAD mogu da se nose sa toliko kriza istovremeno, bivši obaveštajac CIA kaže:

“Mogu. Mislim da su SAD jedina država na svetu koja može to da uradi, koja ima veštine i znanje i kapacitete. Ono što nam je potrebno jeste vođstvo. Moramo da budemo sigurni da imamo jake lidere koji nam to omogućavaju – koji mogu da deluju odlučno, donose odluke kada su neophodne, šalju poruke koje prate akcije. Ako se to ne desi, onda ćemo propasti ili ćemo posrnuti, a to ni za koga nije dobro.”Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar