Sablasni zvuci dopiru iz dubine tla na Islandu: Izaziva ih prodor magme (VIDEO)

Ova seizmička aktivnost se obično ne može čuti, pa naučnici transformišu seizmičke frekvencije u zvučne visine koje su dostupne ljudima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube/ NewsNation

Zahvaljujući aplikaciji “Earthtunes” Univerziteta Nortvestern, sada je moguće čuti duboke seizmičke pokrete koji se svakodnevno događaju ispod ostrva.

Geološki položaj Islanda je trenutno naročito nepovoljan. Dok se vulkan Fagradalsfjal priprema za erupciju, stotine zemljotresa potresaju poluostrvo Rejkjanes svakog dana. Zahvaljujući aplikaciji “Earthtunes” Univerziteta Nortvestern, sada je moguće čuti te duboke seizmičke pokrete koji se svakodnevno događaju ispod ostrva.

Najnoviju kolekciju zvukova snimila je prošle nedelje, početkom novembra 2023. godine, stanica “Global Seismographic Network”. Ova seizmička aktivnost se obično ne može čuti, pa naučnici transformišu seizmičke frekvencije u zvučne visine koje su dostupne ljudima.

– Ono što čujete su 24 sata seizmičkih podataka ispunjenih signalima zemljotresa. Ogromna većina ovih zemljotresa povezana je sa prodorom magme u koru oblasti Fagradalsfjal-Svartsengi-Grindavik na poluostrvu Reikjanes – rekla je Suzan van der Li, seizmolog sa Univerziteta Nortvestern.

– Seizmički podaci se ne čuju; njihove frekvencije su preniske. Dakle, 24 sata podataka se kompresuje u približno 1,5 minuta audio podataka. Čuje se neverovatan intenzitet zemljotresa koji se dogodio u noći prošlog petka na subotu, a povezan je sa novim prodorom magme u područje kore – dodala je ona.Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar