Američki obaveštajci upozorili na potencijalno nasilje pre napada Hamasa: Dopis CIA sve otkrio

Oni su naveli da je nejasno da li je bilo koja od ovih američkih procena podeljena sa Izraelom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Sky news Australia

Američka obaveštajna služba dala je najmanje dve procene, koje su delimično bile zasnovane na obaveštajnim podacima Izraela, upozoravajući administraciju predsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena na povećan rizik od palestinsko-izraelskog sukoba nekoliko sedmica pre nego što je Hamas napao jug Izraela, rekli su dobro obavešteni izvori za Si-En-En.

Izvori su naveli da jedan izveštaj od 28. septembra upozorava, na osnovu višestrukih tokova obaveštajnih podataka, da je teroristička grupa Hamas spremna da izvede raketne napade preko granice.

Dopis CIA od 5. oktobra generalno je upozorio na sve veću mogućnost izbijanja nasilja Hamasa, rekli su izvori.

Zatim, 6. oktobra, dan pre napada, američki zvaničnici su došli do podataka iz Izraela koji su ukazivali na neuobičajenu aktivnost Hamasa.

Nijedna od američkih procena nije ponudila nikakve taktičke detalje ili naznake velikog obima operacije koju je Hamas izveo 7. oktobra, rekli su izvori.

Oni su naveli da je nejasno da li je bilo koja od ovih američkih procena podeljena sa Izraelom.

Visoki zvaničnik jedne arapske zemlje u regionu Bliskog istoka rekao je za Si-En-En da je ta zemlja više puta izražavala zabrinutost u razgovorima sa američkim i izraelskim zvaničnicima da palestinski gnev dostiže opasan nivo, ali da nisu naišli na razumevanje tih zvaničnika.

Bliskoistočni diplomata u Vašingtonu takođe je rekao za Si-En-En da je vlada te zemlje više puta upozoravala Belu kuću i američke obaveštajne zvaničnike na to što Hamas nagomilava oružje.Izvor: Politika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar