“Onda se vraćamo na stanje pre 2008. godine”: Priština protiv raspoređivanja Kfora na severu KiM

Bivšem zameniku prištinskog premijera ne dopada se predlog Edija Rame da Kfor preuzme kontrolu nad severom Kosova i Metohije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Kosovo onlajn

Ako Kfor preuzme upravljanje severom Kosova i Metohije, to bi, prema oceni bivšeg zamenika premijera “Kosova” Hajredina Kučija, bio povratak na stanje pre samoproglašenja nezavisnosti.

Kuči je, komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame povodom povećanja broja pripadnika Kfora na severu, izjavio je da bi osim “zaštite granice za koju Kfor ima mandat”, svaka promena predstavljala povratak Kosova na stanje pre 17. februara 2008. godine i pod Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, piše Teve 1.

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je, naime, Kfor da preuzme kontrolu na severu Kosova i Metohije i ocenio da bi trebalo promeniti format dijaloga Beograda i Prištine.

“Što se tiče severa, mislim da nema potrebe da ima drugi status. Sever treba da ima status kao i sve druge opštine. Kfor to ima kao obavezu. Zahvalni smo im što štite granice Kosova i u tom pogledu oni su dobrodošli “, odgovorio je Kuči.

Ukoliko Kfor pravno preuzme sever, postojao bi, kaže, građansko-pravni odnos.

“A ta građansko- pravna veza sa Rezolucijom 1244 je UNMIK. Dakle, imamo oživljavanje vremena pre 17. februara 2008. godine. To se ni pod kojim okolnostima ne može i ne sme dogoditi. To bi bilo kršenje granica Kosova”, naveo je.

Kučiju se ne dopada ni što je Rama svoj predlog izneo na konferenciji za štampu, umesto partnerima u Prištini direktno.

“U ovom slučaju, sa Vladom Kosova i premijerom – jer je on zvanični partner. To prvo mora da se kaže privatno, treba nam malo partnerstva, treba malo pokazati odakle ta ideja, šta se misli, ko su akteri, koje su teme, rokovi i tako dalje. Smatram da treba malo da vodi računa o tome i ubeđen sam da on ne zna dovoljno o mentalitetu Kosova. Kosovo ne prihvata osećaj paternalizma, čak i ako je dobronameran. Prihvatamo partnerstvo, partenalizam malo teže”, rekao je Kuči.

Kaže da je takav predlog veoma ozbiljna tema, te da bi, čak i da dolazi od američkog predsednika Bajdena, teško bio prihvaćen.

NATO je inače u petak saopštio da će pojačati snage Kfora na Kosmetu.

“NATO nam je potreban jer je granica sa Srbijom veoma duga i srpska vojska u poslednje vreme jača svoje kapacitete i ima dosta vojne opreme, kako iz Ruske Federacije, tako i iz Kine”, rekao je tada Kurti, da bi se zatim suočio sa kritikama da je njegov zahtev isti kao i zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučić.

Novinar Astrit Gaši izjavio je, međutim, da nema ništa loše u zahtevu “Kosova” za dodatnim trupama Kfora na severu, preneo je Dukađini.

“Ne slažem se da je zahtev vlade za dodatnim trupama Kfora protiv interesa Kosova. To je u našem interesu. Kfor jeste došao sa Rezolucijom 12 44, ali priznaje granice Kosova, garantuje zaštitu. Tim zahtevom nije pričinjena nikakva šteta Kosovu”, rekao je Gaši.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar