Volvo prestaje sa proizvodnjom svih dizel modela, evo i kada tačno

Kompanija je to objavila tokom Nedelje klime u Njujorku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / Jabra

Volvo će uskoro prestati da nudi dizel motore, budući da svi njegovi preostali modeli sa dizelašima izlaze iz proizvodnje početkom 2024.

Kompanija je to objavila tokom Nedelje klime u Njujorku:

„Za nekoliko meseci biće napravljen poslednji Volvo automobil sa dizel motorom, što će Volvo Cars učiniti jednim od prvih proizvođača automobila koji su preduzeli ovaj korak“ .

Volvo je naveo promenjivu potražnju na tržištu, strože propise o emisiji i njihov fokus na elektrifikaciju kao glavne razloge za odluku da ukine dizel motore.

Volvo vozila sa dizel motorom su činila samo 8,9% globalne prodaje ovog proizvođača automobila u 2022.

Generalno, udeo automobila na dizel motor na evropskom tržištu pao je na 14,1% u julu 2023. godine, sa više od 50% u 2015. godini.

Volvo se obavezao da će postati samo EV brend do 2030. i ima za cilj da postigne ugljeničnu neutralnost do 2040. Prošle godine, kompanija je prekinula razvoj novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem potvrđujući svoj fokus na elektrifikaciju.

Džim Rouvan, izvršni direktor Volvo Carsa, napominje: „Električni agregati su naša budućnost i superiorniji od motora sa unutrašnjim sagorevanjem: generišu manje buke, manje vibracija, manje troškova servisiranja za naše kupce i nultu emisiju izduvnih gasova. Potpuno smo fokusirani na stvaranje širokog portfelja vrhunskih, potpuno električnih automobila koji isporučuju sve što naši kupci očekuju od Volvoa – i ključni su deo našeg odgovora na klimatske promene.”Izvor: Autoblog.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar