Putin i Lukašenko uputili poruku NATO: “300.000 dobrovoljaca spremno za akciju u Ukrajini”

Lukašenko je rekao Zapad nije uspeo da „snažno savije” Rusiju i Belorusiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/ Youtube

Predsednici Rusije i Belorusije su se susreli u Sočiju gde su razgovarali o bilateralnim odnosima i međunarodnim pitanjima, uključujući ukrajinsku krizu i posetu severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

Ovo je druga Lukašenkova poseta za manje od dva meseca. U julu je odleteo u Sankt Peterburg. Tamo su „sinhronizovali satove“ i, po tradiciji, potvrdili svoju posvećenost nastavku bliskih kontakata. Kako pojašnjavaju bliski izvori oba predsednika, sastanci se planiraju unapred u skladu sa rasporedom rada i nisu hitnog karaktera, prenosi RIA Novosri.

Lukašenko je rekao Zapad nije uspeo da „snažno savije” Rusiju i Belorusiju. Dotakao se i širenja savezničkog tabora:

„Bilo je lepo videti vas i Kim Džong Una na kosmodromu Vostočni. Mislim da možemo da razmišljamo o saradnji u troje: Severna Koreja, Rusija”.

Nakon pregovora, Putin i Lukašenko su odgovarali na pitanja novinara Ruski lider je istakao da se kasetna municija koja se Kijevu isporučuje iz Sjedinjenih Država „koristi na najširi mogući način“.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija nikada nije odbijala pregovore o Ukrajini i da je otvorena za dijalog, ali da je potrebno da i druga strana jasno izrazi svoje želje u vezi sa pregovorima.

“Nikada nismo odbili da pregovaramo. Dakle, ako druga strana to želi, neka to kaže direktno”, rekao je Putin, ističući da se druga strana trenutno ne oglašava.

Putin je takođe naglasio da Rusija nikada nije bila pretnja nikome i da su najveće pretnje koje se javljaju u današnjem svetu rezultat delovanja aktuelnih vladajućih elita na Zapadu.

Takođe je izjavio da se više od 300.000 dobrovoljaca prijavilo za učešće u ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini. Putin je odbacio navode o regrutovanju dobrovoljaca iz Severne Koreje i istakao da su to ruski građani koji su spremni žrtvovati svoje živote u interesu svoje otadžbine i zaštite interese Rusije.

Bilo je reči i o poseti Kim Džong-una. Na Zapadu tvrde da je Rusija tražila da pošalje severnokorejske dobrovoljce u Severni vojni okrug. “Ovo je potpuna glupost”, rekao je Putin.

„Oni, zapadnjaci, prvo moraju sami da izračunaju koliko su svojih plaćenika već poslali tamo [u Ukrajinu], koliko se tamo bori“, rekao je Lukašenko.

„Ima tamnoputih, žutoputih i belaca. Amerikanci, svi se bore na strani Ukrajinaca. U Poljskoj su vojne jedinice već formirane, spremne da uđu u Ukrajinu. Treba pogledati u svoje oči i tamo tražiti nekakav balvan, i ne kriviti druge.”

Sastanak je održan neposredno pre Putinovog planiranog putovanja u Kinu. Očekuju se pregovori sa kineskim liderom Si Đinpingom. Moguće je da će se tamo pojaviti i Lukašenko. Lideri Unije razgovaraju i o saradnji Moskve, Minska i Pekinga.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar