Kako izabrati najsvežije namirnice: Bilo da su u pitanju meso, povrće ili voće ispoštujte ove korake

Da biste izbegli pokvarenu hranu i izabrali najbolje što se nudi na policama, važno je da hranu ne kupujete pre nego što je dobro pregledate

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/Dragana_Gordic

Kupovina namirnica u velikim količinama može biti zahtevna. Ako kupujete meso, jaja, voće ili povrće, veoma je važno da znate da li su zaista sveži kao što su predstavljeni u supermarketima.

Da biste izbegli pokvarenu hranu i izabrali najbolje što se nudi na policama, važno je da hranu ne kupujete pre nego što je dobro pregledate. Čulo vida, mirisa i dodira najbolji su način da proverite svežinu hrane.

Voće

Ako planirate da jedete odmah, banane je najbolje kupiti dok su žute sa smeđim mrljama. Ako ne želite da jedete banane istog dana, zelene banane su definitivno bolja opcija.

Bobičasto voće je najbolje mirisati da bi se znalo da li je sveže. Obratite pažnju na kontejnere u kojima se prodaju. Često se buđ razvija na jednoj ili dve bobice na dnu ili u sredini, a zatim se brzo širi po pakovanju.

Foto: Unsplash/Loes Klinker

Dinja i lubenica treba da budu mirisne i čvrste na dodir. Izbegavajte dinje i lubenice koje imaju vidljivu buđ ili puno malih mrlja jer to može značiti da su prestare za jelo.

Kod jabuka je važno izabrati najtvrđe, a pri izboru pomorandže birajte one svetlije boje i „slatkog” mirisa.

Povrće

Korenasto povrće kao što su krompir i repa treba da bude čvrsto. Mekani delovi ovih vrsta povrća znače da više nisu pogodni za konzumaciju.

Bundeve, bez obzira na vrstu, treba da budu čvrste i glatke, a nije loše proveriti ih tapkanjem. Ako zvuče kao da su šuplje, to znači da su sveže i spremne za jelo.

Foto: Pixabay/ falconp4

Treba izbegavati pečurke koje su meke, naborane i gotovo klizave. Kada je u pitanju zelena salata, uvek birajte one koje su jarkih boja i bez mrlja.

Uvek gledajte luk po prvom sloju. Luk koji ima tragove ili pukotine, uvek proverite da nema buđi.

Meso

Kada birate pileće ili ćureće meso, kupujte one komade koji nemaju miris i višak tečnosti.

Najvažnije karakteristike crvenog mesa su crvenilo i čvrstina. Kod suhomesnatih proizvoda pažljivo pogledajte presek. Ne kupujte one proizvode koji imaju sivkastu boju.

Prilikom kupovine morskih plodova treba zapamtiti samo jedno pravilo, a to je da treba da miriše na more, ali ne treba da nadjačate miris ribe.

uskršnji ručak
Foto: pixabay/Free-Photos


Izvor: Klix.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar