Od 1. janaura cena radnog sata sa 230 na 271 dinar: Vlada i sindikati se nisu usaglacili o minimalcu

Prema Zakonu o radu kada se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera, procenat povećanja minimalne zarade određuje Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: N. Slepčević

Predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i poslodavaca nisu na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) postigli dogovor o minimalnoj zaradi za 2024. godinu.

Očekuje se da Vlada potvrdi svoj predlog da minimalac sa 40.000 dinara, koliko iznosi ove godine, bude povećan na 47.154 dinara.

– Odluka o iznosu minimalne cene rade u Srbiji za sledeću godinu biće doneta na sednici Vlade Srbije 14. septembra, a predlog Vlade jeste da se minimalac poveća za 17,8 odsto i iznosi 47.154 dinara, odnosno 401 evro – izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali, prenosi Tanjug.

On je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta Srbije rekao da će cena radnog sata od 1. janaura biti povećana sa 230 na 271 dinar i da će biti povećan neoporezvi deo zarade sa sadašnjih 21. 712 na 25.000 dinara.

Prema Zakonu o radu kada se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera, procenat povećanja minimalne zarade određuje Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Goran Milić rekao je posle sednice SES-a za Betu da je ministar finansija Siniša Mali na sednici SES-a rekao da su parametri na osnovu kojih je Ministarstvo radilo analizu o povećanju minimalca „opravdani“.

– Mi smatramo da su naši zahtevi realni jer je majska potrošačka korpa koštala skoro 52.000 dinara, a troškovi minimalne korpe namirnica znato će porasti do januara sledeće godine – kazao je Milić.

SSSS i UGS „Nezavisnost“ u dosadašnjim pregovorima tražili su da se realizuje zaključak SES-a iz 2018. po kome bi vrednost minimalne potrošačke korpe trebalo da se izjednači sa vrednošću minimalne zarade, krajem 2021. godine, ali je zbog pandemije korona virusa ministar finansija Siniša Mali tada rekao da se to odlaže do kraja 2023. godine.

Ti sindikati imaju jedinstven stav i predlagali su na pregovorima da se povećanje minimalne zarade poveća do iznosa minimalne potrošačke korpe, koja je u maju koštala 57.754 dinara, u „dva koraka“, od septembra ove godine za deset odsto, a od januara za 20 odsto.

Predlog Ministarstva finansija je da minimalac za 2024. godinu iznosi 47.154 dinara, što je povećanje od 17,8 odsto.

Predstavnici Ministarstva finansija su predložili i da se poslodavcima u 2024. zbog rasta minimalca poveća neoporezivi deo zarade sa 21.000 na 25.000 dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još pre početka pregovora, kao i prošle godine, unapred rekao da će minimalac ove godine biti 400 evra.

Pre sedam dana Mali je rekao da minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada nisu ni u kakvoj vezi.

Vrednost minimalne potrošačke korpe, namenjene tročlanom domaćinstvu, predviđa oko 280 dinara dnevno za hranu po osobi.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar