Nezapamćena prevara: Najveći proizvođač bakra u Evropi gubi stotine miliona evra zbog prevare

Aurubis veruje da su neki od njegovih dobavljača manipulisali detaljima o otpadnom metalu koji su obezbedili i da su radili sa zaposlenima u odeljenju za uzorkovanje da bi to prikrili

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ Dijana

Najveći evropski proizvođač bakra Aurubis AG upozorio je da bi se mogao suočiti sa gubicima u stotinama miliona evra nakon što ga je pogodila ogromna prevara, koja uključuje pošiljke starog metala koje koristi u svom poslovanju za reciklažu.

Akcije kompanije pale su za 18 odsto nakon što je objavila da je otkrila značajan nedostatak metala i rekla da više ne očekuje da će ispuniti svoju prognozu profita za ovu godinu.

Aurubis veruje da su neki od njegovih dobavljača manipulisali detaljima o otpadnom metalu koji su obezbedili i da su radili sa zaposlenima u odeljenju za uzorkovanje da bi to prikrili.

Globalnu industriju metala potresao je poslednjih godina niz skandala, uključujući šokantno otkriće trgovca robom Trafigura Group da je žrtva masovne navodne prevare sa niklom. Incident će izazvati zabrinutost u vezi sa sigurnosnim kontrolama Aurubisa, posebno nakon što je kompanija u junu saopštila da je otkrila lanac za krađu koji cilja proizvode koji sadrže plemenite metale javlja Blumberg.

Čini se da su ova dva incidenta odvojena, rekao je portparol.

Prevara se odnosi na materijal kupljen za Aurubisov posao za reciklažu metala. Pored sirovina iz rudnika, kompanija takođe kupuje ogromne količine bakarnog otpada, od skoro novih proizvodnih ostataka do starih kablova, cevi i elektronskih ploča. Svakog dana obrađuje hiljade tona ovih materijala za proizvodnju rafinisanog metala.

Aurubis je ranije predviđao operativnu zaradu pre oporezivanja od 450 do 550 miliona evra za finansijsku godinu 2022-23, koju više ne očekuje da će postići.

Rečeno je da bi gubici mogli biti u “niskom rasponu od tri cifre od miliona evra”. Proizvođač čelika Salzgitter AG, koji poseduje 30% Aurubisa, takođe je suspendovao svoje smernice o rezultatima za finansijsku godinu.Izvor: Blumberg

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar