“Kokainski brendovi“ i operacija Nano: Kako je španska policija zaplenila skoro 10 tona droge

U ovoj akciji, više od 24 sata nakon što je izvedena nema uhapšenih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: PrintScreen/FB Tracy Annette

Nedaleko od Gibraltara, španska policija izvela je najveću zaplenu kokaina u dosadašnjoj istoriji. Lokalni mediji javljaju da su među kutijama sa bananama iz Ekvadora otkrili čak 9,5 tona droge. Španski Mundo piše da je ta pošiljka povezana sa takozvanim ‘’Balkanskim kartelom’’.

U hiljadama paketa koji su se nalazili u kontejneru koji je imao rashlađivač, pronađeno je tridesetak takozvanih brendova kokaina, odnosno nalepnica koje su se nalazile na pakovanjima droge. Među njima i one koje nose različite brendove automobila pa i električnih, brendove garderobe ili cigareta, ali je bilo i onih koji su imali na sebi zloglasnu nacističku svastiku.

Operacija pod nazivom Nano, kako veruje otkrila je operaciju dopremanja droge iz Južne Amerike u Evropu.

“Sa ponosom mogu da vam pokažem najveću zaplenu droge u istoriji Spanije. Zaplena 9,5 tona kokaina je rezutat istrage koja traje od 2018. i to je najveća akcija u Evropi od kada se vodi evidencija“, kaže Santos Bernal, policijski komesar Pokrajine Kadiz.

Hoze Karlos Alboras, zamenik direktora Poreske agencije ističe da je droga pronađena u kontejnerima, a prateća dokumentacija prikazivala je da se u njima nalazi tona i po banana.

“Istraga tužilaštva počela je nakon informacija koje je imala nacionalna policija da međunarodna kriminalna grupa krijumčari kokain“, dodaje Alboras.

Policija veruje da je mreža mogla ranije da mesečno pošalje i do 40 sličnih kontejnera u Evropu.

Kako tvrde u svojim obraćanjima, kriminalna mreža je registrovala kompaniju za izvoz u ekvadorskom gradu Mačala i pošiljke uglavnom slala u dve španske luke, Vigo i drugu – Algeciras, u kojoj je ovaj put otkrivena.

U ovoj akciji, više od 24 sata nakon što je izvedena nema uhapšenih.



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar