Koliko se razlikuju plate u Partizanu i Zvezdi?

Iz rangiranja posebno treba izdvojiti preduzeća s najvećim brojem zaposlenih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YouTube/EUROLEAGUE BASKETBALL, Fair use/Logos, Ilustracija/Objektiv

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) prosečna bruto zarada obračunata za decembar 2022. godine iznosila je 115.315 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 84.227 dinara. Rast bruto i neto zarada u periodu januar–decembar 2022. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 13,8 odsto nominalno, odnosno 1,7 odsto realno.

U isto vreme, medijalna neto zarada za decembar 2022. godine iznosila je 60.413 dinara, što znači da je polovina zaposlenih zarađivalo platu do navedenog iznosa.

Kada su u pitanju najveće prosečne zarade u domaćim kompanijama, na prvi pogled došlo je do značajnijeg uvećanja, i to po više osnova.

Posebno su zanimljiva poređenja tabele najvećih prosečnih isplaćenih bruto zarada u preduzećima u Srbiji na kraju 2022. godine, u odnosu na podatke iz 2020. Recimo, u 2020. godini prosečne bruto plate iznad milion dinara isplaćivalo je tek 11 preduzeća u zemlji sa deset ili više zaposlenih, a dve godine kasnije njih 28.

Na kraju 2020. najveća prosečna bruto zarada u kompaniji sa deset ili više zaposlenih iznosila je 2.065.250 dinara, a u decembru 2022. su dve firme prešle granicu od pet miliona dinara u proseku, prema podacima iz godišnjih finansijskih izveštaja koje nam je ustupila bonitetna kuća CompanyWall.

Kada se gleda apsolutno rekordno isplaćena bruto prosečna plata u našoj zemlji – bez usklađivanja parametara broja zaposlenih – onda je na prvom mestu Mašinac-Resursi d.o.o. iz Novog Sada, čiji jedini zaposleni je u 2022. godini primio prosečnu mesečnu zaradu od 46.239.166,67 dinara. Na drugom mestu je DS Capital Advisory sa takođe jednim zaposlenim i platom od 23.800.416,67, dok je na trećoj poziciji Agro Work HR d.o.o. sa dvoje zaposlenih koji su primali prosečnu mesečnu zaradu od 14.446.916,67 bruto. Interesantno je da i Mašinac-Resursi i Agro Work posluju u uslužnim delatnostima u gajenju useva i zasada.

Ipak, ovakvo rangiranje daje nepotpunu sliku, jer je u zemlji prisutan relativno veliki broj kompanija sa jednim ili nekoliko zaposlenih, koje ostvaruju nesrazmerno značajne prihode i/ili dobit, što se na kraju iskazuje i kroz isplate ličnih zarada.

Zato je za potrebe tačnije analize portal Biznis.rs napravio listu 99 preduzeća sa deset ili više zaposlenih koja su isplaćivala najviše prosečne zarade u 2022. godini, na osnovu informacija iz predatih godišnjih finansijskih izveštaja.

Tako posmatrano, najviše su u proseku zarađivali zaposleni u Košarkaškom klubu Partizan, čijih 18 radnika je u proseku primalo po 5,2 miliona dinara mesečno. Ovo posebno intrigira jer je KK Partizan prošle godine ostvario EBITDA (dobit pre kamata, poreza i amortizacije) od 1.971.388 evra, a njegovi navijači su se koliko već u aprilu ove godine organizovali u donatorskoj akciji prikupljanja novčane pomoći za otplate poreskih dugovanja popularnog kluba.

Na drugom mestu je Velir d.o.o. nespecijalizovana trgovina na veliko, sa 16 zaposlenih i njihovom prosečnom platom od približno pet miliona dinara, dok je na trećoj pozicije ove specifične liste CT Management & Consulting Services sa 18 zaposlenih i prosečnom bruto zaradom od 4,19 miliona dinara u oblasti poslovnog savetovanja. Sve tri kompanije su iz Beograda.

I ovo je upravo glavni zaključak naše liste – od ukupno 99 izlistanih kompanija koje su isplaćivale najveće prosečne zarade u Srbiji čak 80 se nalazi u Beogradu, dok ih je sedam u Novom Sadu.

Pored toga, u odnosu na listu sa podacima od pre dve godine došlo je do značajnog smanjenja broja građevinskih firmi, dok se nasuprot tome može reći da prisustvo IT kompanija i dalje opravdava ukupne rezultate domaće informatičke industrije.

Iz rangiranja posebno treba izdvojiti preduzeća s najvećim brojem zaposlenih jer u njihovom slučaju eventualne velike plate rukovodilaca u kompaniji ne podižu prosek dramatično kao u slučaju kad firma ima mali broj radnika.

U ovom pogledu izdvajaju se IT kompanije Microsoft Srbija i Seven Bridges, te fudbalski klubovi Crvena Zvezda i Partizan. Njihove pozicije pogledajte u nastavku, u listi 99 domaćih kompanija sa najvećim prosečnim zaradama u 2022. godini.Izvor: Biznis.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar