Svaka kuća ima svoj recept za punjene paprike. Neki kuvari u mesnu smesu dodaju sirov pirinač, dok je drugi tostiraju na svinjskoj masti, ali svi se slažu da nadev mora biti sočan.
Tajna slasti može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje. Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mešavini prolećne supe i koncentrata paradajza, a “klasičari” više vole da dodaju domaći umak od paradajza.
Kupujete pogrešnu vrstu paprika
Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tanke kože, poput babura. Naravno, možete pokušati eksperimentisati sa rogama i drugim vrstama, ali u tom ćete slučaju ćete dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame i bake.
Pogrešno birate meso
Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smesu se najčešće koristi mešavina mlevenog mesa, pirinča i luka, a dodaju se i začini poput mlevene paprike, bibera, soli, peršuna i belog luka. Može se ubaciti i jaje. Čista junetina najčešće ispada previše suva, pa se koristi mešano mleveno meso. Dobra je srazmera 70:30 u korist junetine. U slučaju da se ipak odlučite za čistu junetinu, najbolji je izbor meso od plećke. Neki kuvari za sočnost i aromu dodaju i sitno seckanu slaninu.
Paprike punite do vrha
Nakon što očistite papriku od semenki, napunite je smesom, ali nikada do vrha. Tokom kuvanja pirinač povećava volumen, pa smesa može ispasti, a paprike popucati. Na vrh mesne smese možete staviti i ploške paradajza jer, osim što smesa neće ispasti iz paprike, aroma će biti primamljivija.
Dodajete previše zaprške
Paprike spadaju u povrće koje se teže vari, a pridodate li tome i masnoću iz nadeva te obilje zaprške, postoji rizik da požalite što ste pojeli jednu previše. Lakša varijanta podrazumeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi, kojim se takođe može zgusnuti umak.
Pogrešno pripremate pirinač
Razlog zbog kojeg su paprike kod komšija uvek bolje može biti i u načinu pripreme pirinča. Odaberete li nekvalitetan pirinač ili ga prekuvate, rezultat neće zvati na repete. Pirinač je najbolje dodavati sirov u smesu ili ga kratko tostirati, odnosno kratko peći na ulju ili svinjskoj masti.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)