Ovo samo iskusne domaćice znaju: Najčešće greške koje pravite kada punite paprike

Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mešavini prolećne supe i koncentrata paradajza, a "klasičari" više vole da dodaju domaći umak od paradajza

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube

Svaka kuća ima svoj recept za punjene paprike. Neki kuvari u mesnu smesu dodaju sirov pirinač, dok je drugi tostiraju na svinjskoj masti, ali svi se slažu da nadev mora biti sočan.

Tajna slasti može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje. Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mešavini prolećne supe i koncentrata paradajza, a “klasičari” više vole da dodaju domaći umak od paradajza.

Kupujete pogrešnu vrstu paprika

Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tanke kože, poput babura. Naravno, možete pokušati eksperimentisati sa rogama i drugim vrstama, ali u tom ćete slučaju ćete dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame i bake.

Pogrešno birate meso

Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smesu se najčešće koristi mešavina mlevenog mesa, pirinča i luka, a dodaju se i začini poput mlevene paprike, bibera, soli, peršuna i belog luka. Može se ubaciti i jaje. Čista junetina najčešće ispada previše suva, pa se koristi mešano mleveno meso. Dobra je srazmera 70:30 u korist junetine. U slučaju da se ipak odlučite za čistu junetinu, najbolji je izbor meso od plećke. Neki kuvari za sočnost i aromu dodaju i sitno seckanu slaninu.

Paprike punite do vrha

Nakon što očistite papriku od semenki, napunite je smesom, ali nikada do vrha. Tokom kuvanja pirinač povećava volumen, pa smesa može ispasti, a paprike popucati. Na vrh mesne smese možete staviti i ploške paradajza jer, osim što smesa neće ispasti iz paprike, aroma će biti primamljivija.

Dodajete previše zaprške

Paprike spadaju u povrće koje se teže vari, a pridodate li tome i masnoću iz nadeva te obilje zaprške, postoji rizik da požalite što ste pojeli jednu previše. Lakša varijanta podrazumeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi, kojim se takođe može zgusnuti umak.

Pogrešno pripremate pirinač

Razlog zbog kojeg su paprike kod komšija uvek bolje može biti i u načinu pripreme pirinča. Odaberete li nekvalitetan pirinač ili ga prekuvate, rezultat neće zvati na repete. Pirinač je najbolje dodavati sirov u smesu ili ga kratko tostirati, odnosno kratko peći na ulju ili svinjskoj masti.

BONUS VIDEO: 

 

Izvor: Pun kufer.hr

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!