U SENCI SPORA PRED SUDOM U LONDONU: Sveti Stefan ponovo otvara vrata turistima posle dve godine

Sveti Stefan, nekadašnji zaštitni znak crnogorskog turizma biće otvoren 7. jula, posle dve godine otkako je zatvoren u maju 2021.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Nesporazumi između Vlade Crne Gore i „Adriatic properties-a“ u vezi sa Svetim Stefanom donekle su prevaziđeni, ali se i dalje vodi spor pred Arbitražnim sudom u Londonu.

Da operator „Aman“ koja upravlja elitnim hotelskim kompleksom opet počne da radi, dogovoreno je na današnjem sastanku između predstavnika „Amana“ i Vlade Crne Gore.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović potvrdio je ovu vest na svom Telegram kanalu i zahvalio svima na konstruktivnom pristupu.

„Postignut dogovor! Nakon tri godine Aman otvara Sveti Stefan! Hvala svima na konstruktivnom pristupu, predstavnicima Amana, „Adriatic properties-a“, opštini Budva i JP Morsko dobro. Crna Gora će biti broj jedan turistički brend na Mediteranu. Na pravom smo putu“, poručio je Abazović.

Meštani će moći besplatno da koriste sve četiri plaže i deo kupališta koje će biti rezervisano za njih u elitnom letovalištu Sveti Stefan – Miločer koje je dato u višedecenijski zakup kompaniji „Adriatic properties“ Petrosa Statisa. Za Kraljičinu plažu važiće režim od 8 do 20 časova za goste hotela, ali kapija na ovoj najlepšoj crnogorskoj plaži neće biti vraćena.

U inicijativi za vraćanje grad-hotela „Sveti Stefan“ u državno vlasništvo pozdravlja se svaki dogovor Vlade i investitora, kao i otvaranje hotela „Sveti Stefan“.

„Međutim, prinuđeni smo da Vladi postavimo pitanje šta se desilo sa zakonima Crne Gore? Šta se desilo sa njenim Ustavom? Šta sa međunarodnim konvencijama? Neposredno pred sastanak održan 3. maja, predstavnici Vlade su upozoravali investitora da je nemoguće dogovoriti se ni o čemu što je protivno zakonima Crne Gore. Zaista smo očekivali tvrd stav Vlade i nepopustljivost u pregovorima zarad državnih interesa. Međutim, po svemu sudeći, ovaj dogovor podrazumijeva da su mještani i građani Crne Gore uskraćeni za svoja osnovna ljudska prava, uključujući pravo na slobodu kretanja, kao i pravo na kulturnu baštinu“, poručili su građani okupljeni oko ove inicijative.

Kako navode, „iz ugla poštovanja zakona Crne Gore ništa se nije promenilo“.

„Pored zakona Crne Gore, ovim dogovorom krši se i Ustav kao i međunarodne konvencije: Faro konvencija Savjeta Evrope, Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Uneskova konvencija o zaštiti kulturne baštine i brojne druge. Tako da ovo otvaranje Svetog Stefana podrazumijeva zatvaranje javnih puteva, suprotno konvencijama i zakonima, zatvaranje pristupa našoj kulturnoj baštini. Ovo je još jedan dokaz da je Evropa Nostra s pravom stavila Sveti Stefan na listu sedam najugroženijih lokaliteta Evrope za 2023. godinu i prosto je nevjerovatno da niko u ovim pregovorima nije pomenuo tu činjenicu. To govori o tome koliko je niska svijest u Crnoj Gori o značaju kulturne baštine, i to posebno među javnim funkcionerima“, ističu meštani okupljeni oko inicijative.

Ponavljaju da se raduju što se otvara Sveti Stefan, ali da se to mora prihvatiti jedino kao osnova za neke dalje pregovore.

„Mnoga pitanja ostaju neriješena, poput gradnje u Miločerskom parku. Zakupac vjerovatno i dalje namjerava da ostvari svoj plan da oskrnavi stare kraljevske vile u parku i pretvori ih u luksuzne duplekse, umjesto da se zaštite kao kulturno dobro, potom plan da se sruši ljetnja pozornica, pa plan da se izgradi ogromna zgrada sa stanovima za prodaju i mnogo drugog. Sveti Stefan mora biti otvoreni grad i samo takav može biti istinski elitan, ali i pravedan. Hoćemo muzeje, galerije, restorane domaće kuhinje. Hoćemo da Sveti Stefan bude otvoren čitave godine i kao takav može biti katalizator ne samo letnjeg već i zimskog turizma“, zaključuju u inicijativi za vraćanje grad hotela Sveti Stefan u državno vlasništvo.Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar