OTROVAN ZULU KRALJ: Novi monarh hitno prebačen u bolnicu, bukti borba za presto (FOTO)

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube

Zulu kralj Misuzulu Zvelitini nalazi se na lečenju u bolnici zbog sumnje da je otrovan.

Premijer Mangosutu Butelezi navodi da je kralj zatražio medicinsku pomoć u Esvatiniju jer nije želeo da ode na lečenje u Južnoafričku Republiku. Butelezi je naglasio da je jedan od monarhovih najbližih saradnika nedavno iznenada preminuo i da se takođe sumnja na trovanje.

Misuzulu (48) je prošlog oktobra krunisan pred hiljadama svojih podanika, međutim, žestoka borba za moć besni u kraljevskoj porodici zbog njegovog stupanja na dužnost. Zulu kralj inače nema formalnu političku moć i uloga monarha u širem južnoafričkom društvu je uglavnom ceremonijalna, ali je ipak veoma uticajan i ima godišnji budžet koji finansira vlada od nekoliko miliona dolara.

Frakcija unutar porodice osporava na sudu njegovo pravo na tron tvrdeći da Misuzulu nije zakoniti naslednik pokojnog kralja Gudvila Zvelitinija. Ta frakcija insistira da drugi sin pokojnog kralja, princ Simakade, treba da bude monarh.
Pokojni kralj imao je inače šest žena i najmanje 26 dece. Testament su na sudu osporile njegova prva žena i njene dve ćerke. Sud je prošle godine odbacio njihov slučaj, ali su rekle da će se žaliti na presudu.

Foto. Printscreen Youtube

Nema nagoveštaja da bilo koji član kraljevske porodice stoji iza navodnog trovanja kralja Misuzulua. Južnoafrička policija još nije komentarisala te tvrdnje.

Butelezi je rekao da je viši pomoćnik kralja Misuzulua “prilično iznenada” preminuo i da postoje sumnje da je otrovan.
– Posumnjali smo da je kralj otrovan kad je počeo da se oseća loše. Odmah je potražio medicinsku pomoć u Esvatiniju. Obavešten sam da njegovo veličanstvo ne želi da se leči u Južnoj Africi pošto su njegovi roditelji bili na lečenju u Južnoj Africi i potom umrli – rekao je Butelezi.

Dodao je da ima obavezu Zulu naciju o “zabrinjavajućoj situaciji”.
– Naša neposredna briga je kraljevo blagostanje. Mi kao Zulu nacija molimo da se za potpun i brz oporavak njegovog veličanstva – rekao je načelnik Butelezi.

Dolazak kralja Misuzulua bio je iznenadan i neočekivan. Njegov otac je umro tokom pandemije kovida u martu 2021. godine od komplikacija povezanih sa dijabetesom. Njegova supruga je tada postala regent, ali je umrla mesec dana kasnije.

Foto: Printscreen Youtube

Gudvil Zveletini bio je inače najduže vladajući monarh Zulu nacije jer je služio na tronu skoro 50 godina.

Butelezi je podržao stupanje kralja Misuzulua na presto, ali nedavni izveštaji sugerišu da su se pojavile razlike između njih dvojice zbog upravljanja ogromnim delovima zemlje pod kontrolom monarha.

Zulu su etnička grupa koja broji oko 11 miliona pripadnika koji mahom žive na teritoriji Južnoafričke Republike.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar