Objavljeni TAČNI DATUMI: Naučnici predvideli kad bi u Srbiji mogla da se ZAVRŠI EPIDEMIJA!

Istraživanje je, kažu, pokrenuto iz čiste radoznalosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-Stock/dusan milenkovic

Nakon izjava članova Kriznog štaba Vlade Srbije da je epidemija koronavirusa u Srbiji znatno oslabila i da bi vanredno stanje moglo da bude ukinuto već naredne nedelje, za građane stiže još jedno ohrabrenje, ovoga puta iz Singapura.

Rezultati istraživanja sprovedenog u ovoj državi govore da će virus kod nas, već u maju, tačnije 21. maja, dodatno oslabiti, a da bi do 2. avgusta mogao potpuno da nestane.

Grupa naučnika s Univerzitete za tehnoligiju i dizajn u Singapuru sprovela je, na osnovu podataka Svetske zdravstvene organizacije o situaciji u zemljama pogođenim korona virusom, istraživanje u kome predviđa dalji tok epidemije, njenu putanju, ukupan broj slučajeva koji bi mogli da budu registrovani, kao i datume njenog okončanja.

Za svaku zemlju je dat je procenjeni životni ciklus pandemije sa trenutnim podacima, što dalje otkriva predviđenu tačku pregiba čuvene krive i kraj faza epidemije.

Životni ciklusi pandemije razlikuju se od zemlje do zemlje, a kada je u pitanju Srbija, naučnici su, na osnovu parametara o broju novozaraženih, preminulih, kao i do sada izlečenih osoba, došli do rezultata da bi već tokom ovog meseca, tačnije, 21. maja, ukupan broj zaraženih predviđen za našu zemlju do kraja epidemije mogao da dostigne 97%. Početkom juna (4.6.) bi ovaj procenat došao do 99%, a 2. avgusta bio bi zabeležen poslednji slučaj infekcije korona virusom u Srbiji.

Naučnici predviđaju kada će svet izaći iz pandemije i upozoravaju – DRUGI TALAS je moguć

 

Istraživanje je, kažu, pokrenuto iz čiste radoznalosti, sa pitanjem kada bi se epidemija kovid-19 mogla završiti u Singapuru, a zatim je prošireno i na ostale zemlje kao odgovor na zahteve posetilaca sajta na kome su rezultati objavljeni.

Sajt je neočekivano dobio milione posetilaca iz celog sveta. Pruža kontinuirano predviđanje praćenja razvoja kovid-19, kao i dopunu praćenja potvrđenih slučajeva.

Navode da evolucija kovid-19 nije potpuno slučajna. Kao i druge pandemije, ona prati životni obrazac ciklusa od izbijanja do faze ubrzanja, tačaka pregiba, deakceleracije faza i eventualni završetak. Takav životni ciklus je rezultat prilagodljivosti i suprotstavljanja virusa, ponašanje pojedinca (izbegavanje kontakata) i mera za kojima su posegle vlade u borbi ptotiv virusa, kao i prirodnih ograničenja virusa u našim ekosistemima.

Naravno, ovaj model i podaci su netačni za složene, evoluirajuće i heterogene stvarnosti različitih zemalja. Predviđanja su po prirodi neizvesna i moraju se uzimati s oprezom. Preveliki optimizam zasnovan na nekim predviđenim datumima završetka je opasan jer može oslabiti našu disciplinu i izazvati novi talas virusa, koji se mora izbeći.

Rezultate istraživanja možete videti klikom OVDE.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar