Čuveni Titov Plavi voz ponovo na prugama: Muzejski eksponat uskoro OPET u upotrebi? (FOTO)

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je javni poziv za tehničku pomoć Srbija Vozu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Prinscreen Instagram

Priča o Plavom vozu ponovo je pokrenuta.

Sada je pitanje da li će “muzejski eksponat” ponovo u funkciju i to uz pomoć zajmova IBRD i pojedinih evropskih insitucija, ali i svetskih konsultanata iz oblasti korišćenja istorijskih vozova.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je javni poziv za tehničku pomoć Srbija Vozu pri donošenju odluke o budućoj upotrebi Plavog voza.

Kako je navedeno u tenderu, posao će se finansirati iz zajmova koje je Srbija dobila od IBRD-a i Francuske agencije za razvoj.

Cilj je pronaći rešenje za komercijalizacije Plavog voza u prevodu obezbediti dodatnu i novu zaradu za Srbija voz i ponovo okrenuti istorijsku priču u turističke svrhe.

Zadatak konsultanta je, kako se ističe, da na osnovu iskustva i najbolje moguće svetske prakse korišćenje reprezentativnih istorijskih vozova, i u cilju ostvarivanja prihoda za Srbija Voz analizira moguća rešenja za buduću upotrebu Plavog voza.

Jedno od mogućih rešenja je prestanak kretanja voza i njegovo korišćenje kao izložbenog eksponata. Drugo bi uključivalo kretanje Plavog voza i njegovu upotrebu. Tu se pominje iznajmljivanje cele ili dela kompozicije Plavog voza za proslave u pokretu, i predlog trase kojom bi Plavi voz mogao da saobraća kontinuirano kao turistička atrakcija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Masa Sekularac Vukovic (@mashasheki)

Podsetimo, predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josip Broz Tito je sa Plavim vozom prešao oko 600.000 kilometara u zemlji i inostranstvu za 35 godina i u njemu ugostio 60 najviših državnika i državnih delegacija sveta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Balkans (@the_balkans)

Među njima su bili i britanska kraljica Elizabeta II, grčki kralj Pavle i kraljica Frederika, predsednik Sovjetskog Saveza Leonid Brežnjev, predsednik Egipta Gamal Naser, predsednik Indije Džavaharlal Nehru, predsednik Alžira Ibn Bela, car Etiopije Haile Selasije, predsednik Libije Muamer el Gadafi i mnogi drugi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yurij Burykin (@master_broadcaster)

Na svom poslednjem putovanju, Josip Broz Tito je Plavim vozom prevezen iz Ljubljane u Beograd 5. maja 1980. da bi bio sahranjen u “Kući cveća”.

Posle Titove smrti Plavi voz je u par prilika bio korišćen za potrebe državnih organa SFRJ, a od 2004. godine je prvi put otvoren za širu javnost, postavši muzejsko-turistički voz koji koji se može zakupiti u komercijalne svrhe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pavel Vodička (@pav86tx)

I posle 60 godina upotrebe, unutrašnjost Plavog voza koji je izgrađen 1959. u fabrici vagona Goša u Smederevskoj Palanci ostala je autentična, ali su od jula 2020. svi vagoni iz kompozicije van saobraćaja, jer im je istekao period redovnog održavanja.



Izvor: Objektiv.rs, Blic

Komentari (1)

Ostavite komentar