Lenja pita se pravi u raznim varijantama, a sve popularniji su moderni i zdraviji recepti u kojima se ne koristi brašno.
U ovom receptu, umesto višanja, ako više volite, možete koristiti i jagode, maline ili šumsko voće.
Osim što ne sadrži brašno, ova verzija zdrave lenje pita ne sadrži ni namirnice životinjskog porekla, tako da je možete praviti i konzumirati i u danima kada postite.
Za lenju pitu bez brašna biće vam potrebni sledeći sastojci:
Testo:
155 g ovsenih pahuljica
100 g mlevenih badema
4 kašike smeđeg šećera
jedna kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
100 g otopljenog kokosovog ulja
jedna kašika rendane limunove kore
Fil:
300 g oceđenih višanja
jedna kašika limunovog soka
jedna kašičica rendane limunove kore
dve pune kašike smeđeg šećera
dve pune kašike gustina
prstohvat soli
Priprema:
Pomešati sve sastojke za testo, oko dve trećine mase utisnuti u kalup 18×18 obložen papirom za pečenje.
Pomešati sve sastojke za fil i rasporediti po kori. Ravnomerno posuti ostatkom smese sa ovsenim pahuljicama.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 35 do 40 minuta. Sačekati da se sasvim ohladi, pa ga tek onda iseći.
View this post on Instagram
Komentari (0)