Monstrum koji je BRUTALNO MUČIO Srbe u Ćelebićima konačno uhvaćen: Ratni zločinac mirno živeo u Americi

Preživeli su opisali nasilje koje su izvršili čuvari logora, da su uzvikivali: "Aušvic, Aušvic“

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Optuženi bosanski ratni zločinac Kemal “Kemo“ Mrndžić (51) živeo je uglavnom anonimnim životom u predgrađu Bostona nekih 25 godina, i tako sve do prošle srede. Njega su 17. maja uhapsili specijalni agenti američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost, koji su se ubrzo nakon izlaska sunca pojavili u njegovoj kući u Svampskotu u Bostonu.

Mrndžića su, kako piše portal Dailybeast, federalci uhapsili zbog optužbi da je u bio nadzornik u zloglasnom logoru Čelebići u centralnoj Bosni, gde su srpske zatvorenike sistematski izgladnjivali, mučili i zlostavljali njihovi otmičari. Svedoci su posvedočili da je bio najbrutalniji progonitelj, i da je koristio “karate” u mučenju.

Prema novootkrivenoj krivičnoj prijavi, on je raspoređen je u Čelebiće u junu 1992. godine, a sada se suočava sa četiri optužbe za prevaru, da je lagao imigracionim vlastima SAD o svojoj prošlosti kako bi dobio status izbeglice u Americi.

Komšije nisu znale da žive pored ratnog zločinca

Uhapšen je u mirnom stambenog kompleksu, a Mrndžićev komšija je taj deo opisao, kako prenosi list, kao “u suštini dom za penzionere“.

Rekao je da nije imao pojma da je čovek na njegovom spratu navodno izvršio niz ratnih zločina, i da je video raciju na Mrndžićevu kuću u sredu, ali da nije znao o čemu se radi sve dok ga nije kontaktirao novinar.

– Imali su nalog, blindirani kamion, znao sam da je to velika stvar. Probudio me je u 6 ujutru glasan glas koji se preko megafona čuo: “Stan 1N, izađi – imamo nalog. Ostali su oko dva sata, pretražujući jedinicu i zadržavajući se – posvedočio je komšija za “Dailybeast”.

“To je j***o ludo”

Druga stanarka, koja takođe živi na istom spratu sa Mrndžićem, rekla je da je imanje puno starijih istočnih Evropljana i da Mrndžić nije imao problema da se uklopi. Kako je rekla, detalji Mrndžićeve mračne prošlosti bili su za nju potpuno iznenađenje.

– Da, to je ludo. J***o ludo – rekla je ona.

– Mora da je pomislio: 30 godina kasnije, siguran sam. Ali ne – dodala je Kemalova komšinica.

Međunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i drugi dokumentovali su sistematski progon, premlaćivanje, mučenje i izgladnjivanje srpskih zatočenika od strane stražara” u Čelebićima, zajedno sa “ubistvima, silovanjima i drugim seksualnim zlostavljanjem Srba, muškaraca i žena” koji su tamo držani, navodi se u spisima.

Krici prebijenih čuli se se kilometrima dalje

Preživeli su opisali nasilje koje su izvršili čuvari logora, da su uzvikivali: “Aušvic, Aušvic“, govoreći zatvorenicima da nikada neće napustiti logor živi i, “povremeno, pozdravljajući jedni druge nacističkim pozdravom “Zig Hajl (Sieg Heil)”, navedeno je dokumentima.

– Jedan preživeli je nedavno ispričao da su krici premlaćenih zatvorenika u logoru bili dovoljno glasni da se čuju se kilometrima. Desetine preživelih ispričali su da su čuli premlaćivanje i druga zlostavljanja, kao i vriske onih zatvorenika koji su odabrani da ih tuku i zlostavljaju noću. Progon Srba u Čelebićima bio je sveprisutan i očigledan svakom zatvoreniku i svakom stražaru u logoru – zabeleženo je u arhivi.

Za šta je bio zadužen Mrndžić

Mrndžić je u Čelebićima nadgledao trojicu vojnika kojima je 1996. godine Haški tribunal sudio i osudio ih za “brojne” ratne zločine, kako se navodi u tužbi.

– Stražari su danima uskraćivali hranu zatvorenicima, povremeno im dajući po jednu kašičicu supe – kažu federalci.

Mnogi su, kako piše portal, kasnije prijavili da su izgubili do jedne trećine svoje telesne težine dok su bili tamo zatvoreni. Tokom suđenja MKSJ-u, bivši ratni zarobljenici su svedočili o tome da su im jezici spaljeni usijanim komadima metala, da su im ruke i noge zapaljene, i da su u najmanje jednom slučaju imali upaljeni fitilj vezan za genitalije.

Najbrutalniji progonitelj

Više od deset ljudi koji su živi izašli iz Čelebića identifikovali su Mrndžića pred MKSJ kao jednog od svojih najbrutalnijih progonitelja.

– Još trojica su “zasebno ispričali kako je Mrndžić koristio “karate” da tuče zatvorenike i da vežba svoje borilačke udare. Jedan od onih koji je bio na meti Mrndžićevih “karate” udaraca opisao ga je kao “posebno opakog” čuvara jer je samoinicijativno birao i tukao zatvorenike, a ne da mu to nije bilo naređeno – navodi se, kako prenosi portal, u tužbi.

Mrndžić je, prema dokumentima MKSJ, sve negirao. Istražiteljima MKSJ-a je rekao da nikada nije bio svedok maltretiranja zatvorenika i da su svima obezbeđena tri puna obroka dnevno.

“Izmislio ličnu istoriju”

Ali pre nego što je Mrndžić mogao da bude optužen za ratne zločine, uključujući ubistvo zatvorenika u Čelebićima, podneo je zahtev za izbeglički status u SAD. Na svom zvaničnom obrascu za useljeničku molbu Mrndžić je, kako prenosi portal, “izmislio svoju ličnu istoriju“, lažno tvrdeći da je zarobljen i zatvoren od strane srpskih snaga zbog njegovog muslimanskog porekla. Lagao je o svojim porodičnim vezama, rekavši da ima polubrata u Linu, u Masačusetsu, kome je želeo da se pridruži.

– Mrndžić je lažno tvrdio da se plaši povratka svojoj kući u Nevesinju, gde je rekao da će biti maltretiran, proganjan i zatvaran od strane Srba na tom području, delom zbog njegovog navodnog bekstva iz njihovog zatočeništva, ali i zbog toga što je bio Musliman – prenosi “Dailybeast” detalje prijave.

Pošto su prevarili američke imigracione vlasti, Mrndžić i njegova supruga stigli su u Sjedinjene Države 4. marta 1999. godine, navodi se u prijavi. Nastanio se u Masačusetsu i ubrzo kasnije dobio karticu socijalnog osiguranja.

“Stigle ga spostvene laži”

Mrndžić je dobio status stalnog boravka u oktobru 2008. godine, a naturalizovan je kao američki državljanin sledećeg aprila. Američki pasoš je dobio dva meseca kasnije.

Ali Mrndžićeve navodne laži su ga, prenosi portal, na kraju sustigle.

– U martu 2022. godine, agenti Ministarstva unutrašnje bezbednosti ga suočili sa pisanim izjavama koje je prethodno dao istražiteljima MKSJ, što je dovelo do priznanja Mrndžića da je zaista bio stražar u Čelebićima i da su delovi njegovog zahteva za izbeglice lažni – navodi se u žalbi.

Međutim, on je negirao da je ikada učestvovao u bilo kakvom nasilju nad zatočenicima, ili čak bio svedok. U drugom intervjuu nedelju dana kasnije, Mrndžić je ponovo insistirao da nikada nikome nije naudio kao stražar u Čelebićima.

“Prepoznao se na snimku”

U ponedeljak su se agenti Ministarstva unutrašnje bezbednosti sastali sa Mrndžićem u njegovoj kući u Svampskotu.

– Ovaj put je rekao da se stidi načina na koji je došao u Sjedinjene Države. Prepoznao je sebe i na dva video-snimka snimljena u Čelebićima 1992. godine, na kojima se pojavljuje u uniformi sa puškom – navodi se u prijavi.

Mrndžić je, prenosi dalje portal, “poimenično identifikovao fotografije mnogih drugih stražara koji su radili u logoru 1992. godine”.

– Međutim, on je i dalje negirao da je umešan u direktan ili indirektan progon zatvorenika u Čelebićima – stoji u prijavi.

“Nejasno kako se izdržavao”

Portal dalje navodi i da je nejasno je kako se Mrndžić izdržavao u SAD, iako javna evidencija pokazuje da je radio kao menadžer supermarketa u Novoj Engleskoj.

Ranije ove godine, Srbin koji je 1998. godine osuđen u odsustvu zbog sopstvenih ratnih zločina otkriven je kako živi u Ohaju i radi kao proizvođač kobasica.

Mrndžić se pojavio pred sudom u sredu popodne i pušten je uz kauciju od 30.000 dolara. Ako bude osuđen po sve četiri tačke, Mrndžić se suočava sa maksimalnom ukupnom zatvorskom kaznom od 30 godina i novčanom kaznom do 500.000 dolara.



Izvor: Objektiv.rs, The Daily Beast

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar