Održana sednica Skupštine posvećena bezbednosti posle dva masakra, premijerka podnela izveštaj

Sednica je počela minutom ćutanja, nakon čega je premijerka podnela izveštaj o bezbednosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS 2

Skupština Srbije završila je danas diskusiju o vladinom izveštaju o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, nakon dva masovna ubistva koja su se dogodila pre dve nedelje. Sednica se nastavlja sutra.

Na dnevnom redu su četiri tačke. Pored izveštaja o bezbednosnoj situaciji, tu su i izveštaj REM-a o nadzoru komercijalnih televizija sa posebnim osvrtom na izveštavanje u slučajevima nasilja, kao i formiranje Anketnog odbora koji treba da utvrdi činjenice i okolnosti kako je do nedavnih tragedija došlo. Na dnevnom redu je i izglasavanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

U parlamentu su danas pred poslanicima bili premijerka Ana Brnabić i ministri Bratislav Gašić, dr Danica Grujičić, Darija Kisić, Maja Popović i Nikola Selaković.

Sednica je počela minutom ćutanja, nakon čega je premijerka podnela izveštaj o bezbednosti.

Poslanici opozicije tokom izlaganja premijerke su dobacivali i pravili performans, a ona je poručila da nije vreme za političke podele.

“Volela bih da ih nije bilo, iako nažalost i danas, sada, vidim da neki žele da koriste ovo na najgrublji i najbanalniji način za podele. Mislim da je Skupština jedini forum u kome ozbiljni i odgovorni političari treba da raspravljaju o merama koje kao društvo preduzimamo”, rekla je Brnabić.

Foto: RTS 2

Ona je potom iznela pregled bezbednosnih mera koje su uvedene posle tragedija.

Tako je najavila da od sutra počinje primena elektronskog sistema prijave nasilja nad decom na platformi “Čuvam te”.

“Na platformi Čuvam te, kreiran je sistem za prijavu nasilja koji će koristiti građani, nadležni organi i ustanove”, navela je premijerka.

Istakla je i na akciju razoružavanja od 8. maja do 8. juna i navela da su građani do 17. maja predali 26.339 komada oružja, uključujući i minsko-eksplozivna sredstva, kao i više od milion komada municije. Među merama MUP-a jeste i provera držanja oružja, moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja, kao i kontrola streljana.

“Želim da se zahvalim svim građanima koji su odgovorno i ozbiljno postupili i odazvali se na poziv”, rekla je Brnabić i podsetila da su se masovna ubistva u Srbiji dešavala i ranije i spomenula tragične događaje u Velikoj Ivanči, Jabukovcu, Negotinu i Leskovcu.

Foto: RTS 2

Plan je i da se zaposli više od 1.200 novih policajaca koji će raditi na bezbednosti u školama.

Premijerka je nevela i da Ministarstvo pravde priprema više izmena zakona, te da se razmatra smanjenje starosne granice krivično-pravne odgovornosti sa 14 na 12 godina.

Ona je poručila i da od opozicije želi da čuje konkretne mere ili da komentariše već donete, a ne da građanima uskraćuje pravo na slobodu kretanja protestima na Gazeli.

“Određeni deo opozicije ovo je iskoristio za politizaciju, a oni su tražili sednicu. Nisam došla da slušam psovke i performanse nego predloge”, rekla je Brnabić.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar