Recept namenjen ljubiteljima mesa, ali uz dodatak koji jelo čini puno zanimljivijim.
Goveđi biftek je najsočniji i najmekši deo goveđeg mesa, jede se obično naglo pečen na žaru ili u tiganju sa prilogom po želji ili samo salatom. Sos od maslina, međutim, od ove vrste mesa pravi potpuno novi doživljaj.
Sastojci:
900 g goveđeg bifteka
50 g crnih maslina
3 čena belog luka
pola veze peršuna
3 paradajza
3 paprike
2 tikvice
60 g šampinjona
1/2 kašike balsamičnog sirćeta
1 dl belog vina
maslinovo ulje
so i biber
Priprema:
Meso posolimo i pobiberimo sa jedne i druge strane. Zagrejani tiganj zalijemo maslinovim uljem i stavimo meso u tiganj. Kada file dobije koru okrenemo ga na drugu stranu i pečemo dalje.
Biftek zajedno sa sokom koji je pustilo meso vadimo nakratko na stranu.
Uzmemo beli luk i peršun i sitno naseckamo. Na ulje od pečenja dodajemo beli luk, peršun, belo vino i stavimo na stranu (da ne izgori) dok ne isečemo paradajz na kockice.
Tiganj vraćamo na vatru i dodajemo paradajz. Dodajemo masline, dinstamo 1-2 minute i vraćamo meso i sok koje je meso pustilo u tiganj.
Na drugom tiganju ispržimo luk izrezan na rebra na maslinovom ulju, dodamo crvenu papriku i šampinjone, zalijemo balsamik sirćetom i dodamo tikvice izrezane na štapiće.
Oba tiganja tu i tamo zalivamo sa malo vode da se jelo ne prepeče. Kada tečnost ispari serviramo povrće na tanjir, a povrh njega položimo file. Sve zajedno prelijemo sosom od maslina.
Komentari (0)