U Briselu danas nova runda dijaloga: Borelj i Lajčak sa Vučićem i Kurtijem o nestalima i ZSO

Na stolu će, kako je najavljeno iz Evropske službe za spoljne poslove, biti dve teme - nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

U Briselu se u utorak održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine, na najvišem nivou. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj sazvao je za 18 sati sastanak kojem će prisustvovati, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak.

Na stolu će, kako je najavljeno iz Evropske službe za spoljne poslove, biti dve teme – nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Od sastanka u Ohridu prošlo je 45 dana, a na sutrašnjem sastanku bi trebalo govoriti o implementaciji dogovorenog. Za Srbiju su crvene linije jasne – prvo Zajednica srpskih opština pa sve ostalo. Jer, prošlo je 10 godina od Briselskog sporazuma i od tada Priština nije napravila nijedan korak ka njegovom formiranju.

U međuvremenu Priština je organizovala izbore na severu KiM, na kojima Srbi nisu učestvovali i podržala inicijativu o otvaranju mosta na Ibru koji deli Mitrovicu na severnu i južnu, čemu se Srbi beskompromisno protive.

Međunarodna zajednica takođe nagradila je Prištinu viznom liberalizacijom, a pokrenuta je i procedura za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope. Priština je najavila i izmene zakona o eksproprijaciji, koji se u srpskoj javnosti čita kao akt koji će olakšati otimanje zemlje od lokalnih Srba na severu pokrajine ne bi li se na njihovim imanjima gradile vojno-policijske baze.

Svi ovi događaji u prethodnom periodu ne govore u prilog tome da je Priština spremna na dijalog, ali ostaje da se vidi kako će teći sutrašnji trilateralni sastanak.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar