Stravična ispovest Ane (31) o svešteniku Zlatku: Krenulo je sa 8, 9 godina, mazio bi me pred roditeljima

Ona tvrdi da je zlostavljanje trajalo skoro deset godina, između 2000. i 2010. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen dnevnik.hr

Ana Grgić (31) iz Hrvatske je u ispovesti za jednu tamošnju televiziju ispričala kako ju je sveštenik Zlatko Rajčevac iz župe u Sotinu s*ksualno zlostavljao.

– Strah potiskujete u takvim situacijama, u situacijama kada bi sveštenik eskalirao dodirom, ja bih osetila ogroman strah, to je strah i užas koji sam osećala i koji bih duboko potisnula posle te situacije – rekla je žena u emisiji “Provjereno”, prenosi Dnevnik.hr.

Ona tvrdi da je zlostavljanje trajalo skoro deset godina, između 2000. i 2010. godine.

– To je krenulo već negde s 8, 9, s tim da ja, kad sam bila 12 ili 13, kad sam ušla u pubertet i kako sam telesno sazrevala, to je dodirivanje postalo puno intenzivnije – opisala je Ana.

Već sa 12 godina pokušala je da ispriča porodici šta se dešava.

– Jer me je pred njima mazio po butini, to uopšte nisu registrovali. Ja sam se jako uplašila. Nakon toga su moji roditelji došli kući i kada je on otišao, onda sam rekla majci, imala sam 12 godina – dodaje ona.

Roditelji tada nisu imali snage da poveruju u Aninu priču i nisu je shvatili ozbiljno. Konačno je progovorila na katolički Uskrs 2016. godine, kada im je u goste na ručak došao porodični prijatelj Marin Sovar. On je i sam doživeo s*ksualno uznemiravanje i to ju je ohrabrilo.

– Sećam se da je mama bila užasnuta. I jako je dramatično reagovala. Kao da nije znala. Što je meni izazvalo šok, jer sam ja nekako mislila da oni podsvesno svi to znaju. Ali da se ignoriše – rekla je ona, dok majka nije htela da priča sa novinarima.

Ana je zatim ispričala strašne detalje odnosa sveštenika prema njoj.

– Pokazao mi je pištolj i rekao da on mora da ima samoobranu jer ga ljudi negativno doživljavaju. Ja se sećam kad mi je pokazao da sam se pitala – zašto on meni pokazuje pištolj, ali da, to je bila situacija svojevrsnog zastrašivanja – priseća se Ana.

U strahu se povukla u sebe, vremenom je obolela od teške anoreksije i depresije. Sveštenik je za meštane bio moralna vertikala.

Foto: printscreen dnevnik.hr

Poznavao ga je i Marin Sovar jer je i sam odrastao u Sotinu.

– Zlatko Rajčevac je meni dao preporuku kada sam hteo da se zaredim. I onda se dogodi tako nešto mladoj osobi, koja je ceo život u crkvi, koja uistinu veruje toj instituciji – rekao je Sovar.

Marin tvrdi da je njegov zlostavljač bio drugi sveštenik – Zvonimir Kurečić, iz zagrebačkog Kaptola, koji je pozvao Marina, tada kandidata za sveštenika, da šije odore za misu. Na jednom od sastanaka nasrnuo je na njega.

– Tada nisam imao hrabrosti, nisam diplomirao, ko će mi verovati, znamo koja je njihova moć. Ali nisam ćutao. Svi u mojoj okolini su znali šta sam ja doživeo – rekao je Sovar.

Rekao je i svojoj majci. Od Marina je saznala i za Aninu strašnu priču i odlučila da to ne može ostati tajna. Anina majka i Nevenka Solar su 2016. godine nadbiskupu Đuri Hraniću ispričale sve o zlostavljanju koje je Rajčevac godinama vršio nad devojčicama. Napomenuli su da osim Ane znaju za još jednu žrtvu.

Foto: printscreen dnevnik.hr

Rekli su da ne žele da se prijave policiji, da oštećeni nije u mogućnosti da svedoči, samo neka ga skinu sa oltara kako više ne bi mogao da naudi drugim devojkama.

– Mi nismo ništa drugo tražile, samo da zaštitimo decu. Nažalost, nije ništa uradio, godine su prolazile, mi smo čekali i čekali i – ništa, i sad je on sazvao novinare da sebe opravda i mi ispadamo krivi – rekla je Nevenka Sovar.

 Izvor: Objektiv.rs, Dnevnik.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar